ACNEWS

2024. July 18.   |   Frigyes napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Barátságos szarvasbika törte totálkárosra Márta kisautóját

Fotó: Horkai Zoltán/Illusztráció
Fotó: Horkai Zoltán/Illusztráció
A nemes vad kimúlt, az autó kuka, a kártérítési pert Márta elbukta, de övé a 760 ezer forintos perköltségi- és ügyvédi munkadíj.
Hirdetés
Ad image

Egy barátságos szarvasbika Abasáron totálkárosra törte a balesetben vétlen Márta autóját, aki elveszítette a kocsiját, a pénzét, és még ő fizetheti a teljes perköltséget és az ügyvédi munkadíjat. A kimúlt vadállatot a Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság elszállította. Ugyanakkor a totálkárosra tört Smartot az autómentő a roncstelepre vitte, és napi ezer forintért tárolta. Márta azt hitte, a vadásztársaság majd kifizeti az összes kárát. Hiába hivatkozott arra, hogy a balesettel érintett útszakaszon nem volt kitéve vadveszélyre figyelmeztető tábla. A bíróságon elbukta a pert. Szerencsére Márta nem sérült meg a balesetben, de az igazságszolgáltatásba vetett hite igen. Nem is fellebbezett a bíróság döntése ellen, így az jogerőre emelkedett.

Farkasok űzik a faluba a szarvasokat

„Sajnos a nagyragadozók – farkasok, medvék – miatt szinte mindenhol beszorulnak a településekre a szarvasok és az őzek. Még ott is nagyobb biztonságban érzik magukat, mint az erdőben – magyarázta az AcNews-nak Verrasztó Sándor, a Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke. – Ebben a történetben az a szomorú, hogy az állam vadját az állam közútján elütik. Utána minket, vadászatra jogosultakat akarnak felelősségre vonni. Ugyanez a helyzet a kertekben, gyümölcsösökben bekövetkező vadkár esetén is, tőlünk kérnek kártérítést. Azonban a törvény értelmében a belterületen okozott kárért nem felel a vadászatra jogosult.”

Közben kiderült: az állat vélhetően nem először kószált errefelé – írta a Népszava. – Már a baleset előtt két évvel rendszeresen felbukkant Abasár belterületén két gímszarvas. Ezek egyike volt a szakértők szerint az ominózus balesetben elpusztult bika.

Odalett Márta szemműtétre spórolt pénze

Kazsu Attila, a település polgármestere szerint a két szarvast afféle színfoltként kezelték a helyiek. Fotózták, etették őket, sőt, a polgármester maga is vitt óvodás csoportokat megnézni a faluban legelésző vadakat. A vadásztársaság ezért tagadta meg a kár kifizetését. Álláspontjuk szerint ugyanis a két bika megtelepedett állatnak minősült, ezért kívül estek a vadásztársaság hatókörén. A törvény a vadászterület fogalmából kiveszi a települések közigazgatási területét. Így Abasár sem minősült annak, akkor sem, ha egyébként a vadásztársaság földjei körbeveszik a falut. Márta most a szemműtétjére spórolt pénzt utalja el a vadásztársaságnak – írta a lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés