ACNEWS

Befagyasztaná az üzemanyag árakat a kormány

Egyre drasztikusabban növekszik a benzin ára.

Hirdetés
Ad image

Egyre drasztikusabban növekszik a benzin ára.

„A kormány be fog avatkozni, hogy megállítsa az üzemanyagok drágulását, vizsgálják például az árak befagyasztásának lehetőségét” – jelentette ki a pénzügyminiszter az Országgyűlésben. A megkérdezett olajpiaci elemző szerint a fix áraknak kellemetlen mellékhatásai is lehetnek.

Hónapok óta először csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, szerdától bruttó 5 forinttal lesz olcsóbb, a benzin ára azonban nem változik. Így mindkét üzemanyag litere 500 forint felett marad: a dízel átlagára 512, a 95-ös benziné 506 forint körül alakul.

„Nem tartjuk rendben lévőnek az ilyen gyors üzemanyagár-növekedést, lényegében 8 hónap alatt több mint száz forinttal nőtt a kiskereskedelmi ára az üzemanyagnak” – fogalmazott az Országgyűlésben Varga Mihály. A pénzügyminiszter a parlamentben arról beszélt, hogy a kormány sem nézi jó szemmel az üzemanyagok drágulását.

A miniszter közlése szerint konkrét lépéseket is terveznek az áremelkedés megállítására, de azt is fontosnak tartják megvizsgálni, hogy milyen árrésekkel dolgoznak az üzemanyag forgalmazók, mind nagykereskedelmi, mind kiskereskedelmi szinten. Varga Mihály harmadik elemként azt említette, hogy Brüsszelnek is engednie kellene a „merev magatartásából”, akár az áfára, akár a jövedéki adóra vonatkozóan. A pénzügyminiszter szerint, ha ezek megtörténnek, nemcsak megállítani, hanem jelentősen csökkenteni is lehet majd az üzemanyagok árait.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés