ACNEWS

Beintett Bécs: nem adja ki Ukrajnának a hadköteles férfiakat

Erőszakkal viszik a hadköteles ukrán férfiakat a frontra Fotó: Illusztráció / Pixabay
Erőszakkal viszik a hadköteles ukrán férfiakat a frontra Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az ukrán kormány minden nyugat-európai országtól azt követeli, hogy küldje haza a menekült hadköteles férfiakat.
Hirdetés
Ad image

Lengyelországban már megkezdték az oda menekült, hadköteles férfiak kiadását Ukrajnának. Ha írásbeli jegyzékben követelnék ugyanezt Ausztriától, Bécs akkor sem tenne eleget neki. Ugyanis az ország szuverenitása forog kockán – mondta a bécsi belügyminisztérium szóvivője. „Soha nem tennénk ilyet” – idézte az osztrák belügyminisztérium szóvivője az Exxpress hírportálnak adott szavait a Kárpáti Igaz Szó.

„Az ukrán kormány kérése a menekültügyi rendszerünkbe és a szuverenitásunkba való beavatkozási kísérlet lenne. Senki sem tételezheti fel, hogy Ausztria ilyet tenne – tette hozzá a szóvivő. Így már biztos, hogy nem küldik vissza hazájukba az Ausztriában élő, katonai szolgálatra alkalmas ukránokat – írta a vg.hu.

A lengyel határőrségtől a Rzeczpospolia című lengyel laphoz eljuttatott adatok szerint tavaly február 24., azaz a háború kitörése óta csaknem 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán állampolgár lépett be Lengyelországba. Időközben közel 2,8 millió már el is hagyta az országot. Körülbelül 80 ezer olyan ukrán marad Lengyelországban, aki potenciálisan katonai szolgálatra kötelezhető – nyilatkozta Anna Michalska hadnagy, a lengyel határőrség munkatársa.

Ausztriában az Exxpress szerint 14 ezer 18 és 54 év közötti férfit tartanak nyilván háborús menekültként, belőlük 28 ukrán zászlóaljat lehetne kiállítani. Velük együtt több mint 67 000 ukrán nő is nyugati szomszédunkban tartózkodik. Eddig összesen 101 629 háborús menekültről – férfiakról, nőkről, gyermekekről és idősekről – gondoskodott Bécs.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés