ACNEWS

Bekattant Zelenszkij, követeli a világháború kirobbantását

Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Elfogyott a türelme az ukrán elnöknek, már a szomszédos NATO országok vadászgépeivel védené meg a légterét.
Hirdetés
Ad image

Amit Zelenszkij követel a NATO országoktól, az egyenes út a világháború kirobbanásához, bár ő ezt tagadja. „…Térjünk vissza a repülőkre, amelyek most a szomszédos NATO-tagállamok területén vannak, küldjétek fel őket (…) lőjétek le a célpontokat, védjétek a civileket… Meg tudják ezt tenni? Biztos vagyok benne, hogy igen. NATO-tagországok támadásának, beavatkozásának számít ez? Nem” – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek Zelenszkij. Aki is arról győzködi a nemzetközi partnereit, hogy orosz katonai célpontok ellen vethessék be fegyvereiket a határon. Sőt, azon túl, beljebb is, orosz területen.

Két lépést tettek hátra

Az ukrán elnök kifejezetten sérelemnek élte meg, hogy a nyugati országok egy éves késéssel hozzák meg katonai segélyekről a döntéseket. Szerinte a szövetségesei közvetlenebb módon is segíthetnének. Például megsemmisíthetnék Ukrajna területe felett az orosz rakétákat – bizonyos körülmények között. Zelenszkij a katonai támogatások leszállítására, különös tekintettel a Patriot légvédelmi rendszerekére tekintettel azt mondta, hogy „mindez nagy lépés előre.” Hozzátette, hogy azt „megelőzően két lépés tettek hátra” – írta az ATV. „Az oroszok háromszáz harci repülőt vetnek be Ukrajna területén. Nekünk minimum 120-130-ra van szükségünk, hogy ellenállást tudjunk tanúsítani az égen” – fogalmazott az ukrán elnök az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekre utalva. Amelyeket reményei szerint rövidesen használhatnak a harcok során.

Ezer kilométer hosszú a front

Zelenszkij kitért arra is, hogy Ukrajna északkeleti részén, a Harkiv nevű régióban a harctéren kialakult helyzeten felül tudtak kerekedni. Szerinte nem szabad elfeledkezni arról, hogy orosz csapatok a több mint ezer kilométer hosszú frontvonal más részein is próbálnak előre törni. Emellett azt is hozzátette, hogy időre van szükség, míg az áprilisban elfogadott, a mozgósítás szigorításáról szóló törvény alapján behívott újoncokat felkészítik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés