ACNEWS

Bekeményítenek az olaszok: Íme az új koronavírus szabályaik

Példátlan szigorra számíthat mindenki az országban.

Hirdetés
Ad image

Példátlan szigorra számíthat mindenki az országban.

Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben – az utazókat is érinti az új szabályozás.

 

Már negatív teszttel sem használhatják majd az oltatlanok karácsonykor a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe – jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este, amit az MTI közölt.

 

A szigorítás országosan egyelőre december 6-tól január 15-ig lesz érvényben. Lezárások helyett a római kormány azokkal szemben lép fel, akik eddig egyetlen adag oltást sem vettek fel. Becslések szerint több mint hétmillió, 12 év feletti olaszról van szó.

Mario Draghi hangoztatta, hogy az olasz járványmutatók „lassan, de fokozatosan rosszabbodnak”. Bizonyos szolgáltatások igénybe vételéhez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – az oltást nem lehet tovább negatív teszttel kiváltani: kötelezőnek számít a legalább egy adag vakcina felvételét bizonyító védettségi igazolás, melynek érvényessége egy évről kilenc hónapra csökkent.

Az emelkedő járványmutatókkal és a karácsonykor várt tetőzéssel szemben az egészségügyi hatóságok most új eszközökkel igyekeznek fellépni. Az új rendelkezéssel az ország egészében egyforma intézkedéseket vezetnek be a beoltottak és az oltás nélküliek megkülönböztetésével.

Október közepén vezették be a védettségi igazolás (Green Pass) használatát, amelyet kötelezővé tettek a munkahelyeken. Azóta védettségi igazolással lehet a vendéglátóhelyek belső termeiben helyet foglalni, múzeumba, színházba, edzőterembe, stadionba menni, valamint az igazolás kötelező a nagysebességű vasútjáratokon is. A védettséget a negatív teszteredmény vagy a betegségből történt felgyógyulás is bizonyította.

A 48 órán keresztül érvényes negatív PCR- vagy antigén gyorstesztet továbbra is elfogadják munkavégzés esetén, de nem lesz elegendő a metrón utazáshoz, az étterembe, moziba, múzeumba vagy diszkóba történő belépéshez, és kötelező lesz a szállodai szoba elfoglalásához is.

December 6-tól kötelező lesz az oltást bizonyító, új típusú védettségi igazolás felmutatása a városi tömegközlekedési eszközökön, valamint a regionális vonatokon, a szállodákban, vendéglátóhelyeken, diszkókban, tömeges nyilvános eseményeken, valamint az edzőtermek és más sportlétesítmények öltözőibe történő belépéskor.

A kormány kötelezővé tette az emlékeztető oltást a rendfenntartók, a fegyveres erők tagjai, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára.

A harmadik vagy emlékeztető dózis felvétel decembertől válik lehetővé valamennyi, 18 évnél idősebb olasz előtt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés