ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Belehalt az orvos hanyagságába a Szegeden nyaraló férfi

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A 47 éves férfi lábtöréssel került a szegedi traumatológiára, felesége, Ilona most a temetésére készül, a rendőrség pedig nyomoz.
Hirdetés
Ad image

Egyetlen vérhígító recept kiváltása megakadályozhatta volna Szegeden a lábtörést szenvedett férfi tragédiáját, azonban a kezelőorvos mulasztása miatt esélye sem volt erre. Pedig a műtétet végző doki felírt 30 injekciót. Azonban a receptet a párja, Ilona négyszer is hiába kérte, nem kapta meg. „Nyaralni jöttünk haza, és most a holttestét kell visszavinnem Franciaországba” – zokogta Bódi Ilona a Blikknek. – Laurent volt életem nagy szerelme, 16 évet voltunk együtt, a halálával mindent elvesztettem. A genfi könyvtárban dolgoztam, egy ottani rendezvényen találkoztunk. Laurent megadta a telefonszámát, hogy hívjam fel. Nem tettem, ezért egy nagy csokor vörös rózsával jött el hozzám a könyvtárba. Így jöttünk össze.”

Ilonáék  minden évben egy hónapra hazajöttek nyaralni Szegedre, onnan kiállításokra, fürdőkbe jártak. „A hosszú autóút után fáradtan indultunk fel a csomagjainkkal az első emeleti lakásunkhoz, amikor a lépcsőzés közben Laurent megcsúszott. Egy idő múlva annyira bedagadt a bokája, hogy ecetes-vizes borogatást tettünk rá. Mivel másnapra sem változott a helyzet, mentőt hívtunk.”

Négyszer kérte a felírt vérhígítót

A kórházban elmondták a párnak, hogy a röntgenképek alapján szilánkosra tört a férfi bal sarka, ezért meg kell műteni. Minden rendben ment, így néhány nap múlva a férfit hazaengedték. Ezután történt a baj. Ilona úgy véli, a vérhígító gyógyszer hiánya vezetett 47 éves francia párja tragédiájához. Ugyanis Laurent szervezetében vérrög alakult ki, és tüdőembóliában meghalt.

„Gyógytornász vagyok, ezért tudtam, hogy szükségünk lesz járókeretre és mankóra. Számítottam arra, hogy Laurent-nak gyógyszert is kell szednie. De amikor rákérdeztem erre, azt mondták, ha a doktor úr nem adott receptet, akkor nem kell gyógyszert szednie. A papír alapú recept azért volt lényeges, mert Laurent-nak nem volt magyar lakcíme és TAJ-száma” – magyarázta Ilona. Az asszony a hazaérkezés után este jutott odáig, hogy a zárójelentést elolvassa. Meglepődve látta, hogy 30 darab vérhígító injekciót írtak fel a párjának.

„Ezt közöltem is azonnal telefonon azzal az egészségügyi dolgozóval, akit elértem. Ő csak annyit felelt, hogy ha nem kaptunk receptet, akkor nincs szükség a vérhígítóra. Másnap viszont nem változott a helyzet, Laurent bokája ugyanolyan csúnya volt, ám az újabb telefonálásom során azt közölték, mit várok a műtét után.” A nő negyedszer is felvetette a recept hiányát, amire ismételten lerázó választ kapott. A receptet végül a kontrollvizsgálaton, július 25-én kapták meg.

Ügyvédhez fordult a gyászoló asszony

„Én egyébként azt is megjegyeztem a kezelőorvosnak, hogy felmerült bennem a trombózis gyanúja. Mert Laurent lába egyre nagyobb területen vörösödött. Az orvos erre nem felelt, vége volt a vizsgálatnak és hazajöttünk. Laurent ezután minden nap megkapta a vérhígítót, de nem változott az állapota, majd augusztus 4-én egy családi összejövetelen összeesett. Az egyik vendég hívta a mentőket, én meg sokkot kapva azt sem tudtam, mit csináljak. Közben Laurent egyszer csak franciául azt mondta, nem akar meghalni, de aztán elvesztettük őt. Még a kórházban is azt kiabáltam, hogy nyisd ki a szemed, ne aludj, kelj fel. Kétszer el is ájultam, annyira megviselt az egész” – mesélte megtörten a nő.

„A mai napig nem tudtam a történteken túl tenni magamat, mert Laurent halála teljesen értelmetlen volt. Egy 194 centiméter magas, teljesen egészséges férfinek így kellett távoznia? Nem akarom elhinni.” Ilona úgy véli, a párja ma is élne, ha folyamatosan kapta volna a vérhígítót. Ezért ügyvédhez fordult és feljelentést tettek a rendőrségen.

„A klinikán az elvárható legnagyobb gondosságot kellett volna tanúsítani Laurent ellátásakor. Ám ezt a hatóság másképp látta, mert első körben nem akarta vizsgálni a haláleset körülményeit. Ám a beadott panaszunk alapján az ügyészség a nyomozás elrendelésére utasította a rendőrséget” – közölte a lappal dr. Ábrahám Csaba ügyvéd, egészségügyi szakjogász. – Az ügyészség egyetértett velünk abban, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem dönthető el, hogy július 25-én szabályszerűen írták-e fel a vérhígító készítményt. De vizsgálni kell azt is, hogy az injekció beadásának 10 napon át történt elmaradása hozzájárult-e a Laurent halálát okozó vérrög kialakulásához” – magyarázta az ügyvéd. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az ügyben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés