ACNEWS

Beleremeg a gazdaság a baltimore-i híd összeomlásába

Fotó: Képernyőkép / X
Fotó: Képernyőkép / X
A baltimore-i autópályahíd összeomlásának súlyos következményei is lesznek. Ezek pedig az egész amerikai gazdaságot érintik.
Hirdetés
Ad image

A kikötői hatóság felfüggesztette a hajóforgalmat. Pete Buttigieg amerikai közlekedési miniszter szerint a kikötő legfontosabb munkaterülete az összeomlott híd mögött található. És ez a helyzet bénítóan hat a gazdasági tevékenységekre.

A város az Egyesült Államok egyik legfontosabb tengeri kikötője – különösen a személygépkocsik és kisteherautók importja és exportja szempontjából. A baltimore-i kikötőn keresztül évente 850 000 járművet szállítanak. Mintegy 15 000 munkahely függ ettől.. Az autóipar „hetekig tartó zavarokra” számít, mivel a gyártóknak nemcsak a szállítmányaikat kell áthelyezniük, hanem a szállításhoz szükséges szárazföldi infrastruktúrát is, például raktározást és teherszállítás.

Baltimore egyben az ország második legnagyobb szénexportőre is, amely 2022-ben az Egyesült Államok teljes szénexportjának 23 százalékát szállította. A híd összeomlása miatt a szénszállító és teherfuvarozási cég két terminálja is lebénult.

A híd az USA keleti partvidékének fontos közlekedési ütőere. A baleset előtt naponta 30 000 jármű haladt át rajta – írja a krone.at.

Buttigieg kedden részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, és méltatta a mentőcsapatok munkáját. A hidat „az amerikai infrastruktúra katedrálisának” nevezte. Az újjáépítés hosszú időt fog igénybe venni – mondta. „Nem lesz gyors, nem lesz olcsó, de együtt fogjuk újjáépíteni”.

Arra a kérdésre, hogy az amerikaiaknak kell-e aggódniuk az ország hídjainak stabilitása miatt, Buttigieg így válaszolt: „Nem tudok olyan hídról, amely ellenállna egy ekkora hajó közvetlen becsapódásának„. A balesetből azonban le kell vonni a tanulságokat.

Ahogy arról az AcNews is beszámolt, kedd este egy konténerszállító hajó belerohant a négysávos, több mint 2,5 kilométer hosszú Francis Scott Key hídba az amerikai Maryland államban, és az összeomlott. Több járművet és több mint hat munkást nyeltek el a habok

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés