ACNEWS

Benkő: Egyedül Magyarország juttatott vakcinákat a balkáni missziókban szolgálatot teljesítő civileknek

A magyar kormány koronavírus elleni vakcina felajánlását a legnagyobb elismeréssel fogadták az érintett katonai vezetők, mert egyedül Magyarország juttatott oltóanyagot a balkáni missziókban szolgálatot teljesítő civileknek - jelentette ki a honvédelmi miniszter szerdán, Koszovóban, a NATO kötelékében működő KFOR békefenntartó erők Novo Selo-i bázisán.

Hirdetés
Ad image

A magyar kormány koronavírus elleni vakcina felajánlását a legnagyobb elismeréssel fogadták az érintett katonai vezetők, mert egyedül Magyarország juttatott oltóanyagot a balkáni missziókban szolgálatot teljesítő civileknek – jelentette ki a honvédelmi miniszter szerdán, Koszovóban, a NATO kötelékében működő KFOR békefenntartó erők Novo Selo-i bázisán.

Benkő Tibor 5100 adag AstraZeneca vakcinát adott át Franco Federici vezérőrnagynak, a KFOR parancsnokának, majd meg is kezdődött az érintettek beoltása.

Benkő Tibor ezt követően újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, a Bosznia-Hercegovinában az EU-vezetésű békefenntartó erőknél (EUFOR) és Koszovóban, a KFOR-nál szolgáló magyar katonák mellett dolgozó helyi lakosok vírus elleni védettségét kizárólag Magyarország garantálja adományával.

A tárcavezető az november 1-jétől magyar parancsnoksággal működő KFOR-ral kapcsolatban kiemelte: legjobb tudásukkal fognak szolgálni, mert Magyarország eltökélt abban, hogy a térség stabilitása megmaradjon. Ugyanakkor „nem csak szavakkal, tettekkel is megpróbálják megőrizni a Nyugat-Balkán törékeny békéjét”, hiszen a délszláv válság és a migráció megmutatta, hogy ez különösen fontos – fűzte hozzá.

A miniszter a tettekre példaként hozta fel az új Nemzeti Katonai Stratégiát, amelynek keretében építik a térség meghatározó katonai erejét, továbbá létrehozták Székesfehérváron a NATO többnemzeti hadosztály parancsnokságot, illetve a különleges műveleti erők regionális parancsnokságát.

Benkő Tibor jelezte, hogy a KFOR-parancsnokság átvételét követően további erőket összpontosítanak a térségbe, ha a szükség úgy kívánja, hiszen teljes zászlóaljat tartanak készenlétben, és azonnal útnak tudják indítani. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés