ACNEWS

Beperelték alkalmazottjai a világ leghíresebb séfét

Hirdetés
Ad image

Salt Bae nagy bajban van és egyre több szörnyűség derül ki róla.

A luxus szellője már abban a pillanatban megcsapja az embereket, amikor belépnek egy Nusr-Et étterembe.

Odakint öltönyös kidobóemberek lézengenek a bársonykötelek körül. Bent, a nehéz sárgaréz ajtókon át, kivilágított hűtőszekrények sorai láthatók, amelyekben vastag, márványozott húsdarabok vannak fémhorgokon. Egy nagy neonfeliraton az áll: No Salt, No Love, azaz Nincs Só, Nincs Szerelem – fogalmaz az Insider újságírója.

A házigazda elkísér egy asztalhoz, ahol fekete latexkesztyűbe öltözött pincérek köröznek, akár a sólymok. Hangulatos világításával és lüktető house zenéjével az étkező olyan, mint egy éjszakai klub, aminek egyetlen attrakciója van: Nusret Gökçe, akit világszerte Salt Bae néven ismernek.

Gökçe, akinek kulináris birodalma három kontinensen átível, gyakran járja az éttermeket, szelfizik az izgatott vendégekkel, és egész este extravagáns sózási technikáját mutogatja.

„Amikor besétált, olyan volt, mintha a Backstreet Boys jött volna. Mindenki sikoltozott” – mondta egy korábbi menedzser, aki szorosan együtt dolgozott a sztárhentessel miami és New York-i éttermeiben.

Ha minden szem Gökçe-re szegeződik, talán elkerüli a figyelmünket egy második alak, aki árnyékként követi a cizellált sószórót – az úgynevezett sós fiú. Neki egyetlen fő feladata van: egy tál sóval a nyomában követni Gökçe-t, hogy az egy másodperc alatt elvégezhesse az ikonikus mozdulatot.

A sósfiú ugyanúgy kap fizetést, mint bármely más ételfutár.

„Nem rossz munka, ha csak egy tál sóval járkál körülötte. Ugyanannyi fizetést kap, mint a többi felszolgáló, akik a lelküket is kidolgozzák. Ez egy kicsit megalázó számomra. Én nem csinálnám…” – mondta az üzletvezető.

A sós fiú jelenléte klasszikusan Gökçe-szerű: nevetséges, performatív, és mindez a húsmester imázsát szolgálja.

A csillogás és a látványosság a birodalmának éltető eleme. Különösen az online jelenlétéből árad a gazdagság: Pózol a magánrepülőgépén és a hatalmas hajóján. Öltönyben, szivarral a szájában, csuklóján csillogó óra villog.

New York-i éttermében a vendégek 300 dollárral számolhatnak egy „Golden Burgerért”. Csak a londoni étterme 9,2 millió dollár forgalmat jelentett be az első három hónapban – derült ki a nyilvános pénzügyi dokumentumokból.

Az évek során gazdagsága, személyisége és jelenléte – 22 igen drága steakhouse-t nyitott a világ legnagyobb városaiban – egy elcsépelt mém, karikatúra megtestesítőjévé tette.

Legutóbb akkor került címlapra amikor Argentína Franciaország elleni győzelmét követően a világbajnokság pályájára pofátlankodott be, és kezébe vette az aranykupát. Emiatt széles körben elítéltek.

De van a sztráséfnek egy másik oldala is. Az Insider a Nusr Et kilenc egykori alkalmazottja által mutatta be Gökçet: egy kicsinyes zsarnokot, aki a gazdagság és a túlzás megszállottja.

A perek és interjúk szerint bohókás imidzse egy sötétebb alakot takar: állítólagos bérlopás, diszkrimináció, munkaügyi jogsértések és a félelem tesztoszteronnal telített kultúrája. És miközben szivarozik és drága óráit villogtatja, éttermei a luxus hamis ígéretét nyújtják – állítják a volt alkalmazottak. 

Az egykori munkások – akiknek munkakörük a ház eleji pincér, csapos és házigazda szerepektől kezdve a menedzserig és a vezető sommelier-ig terjedt elmondták, hogy az internetes ikon hajlamos volt a kivételezésre és a gyakori, kiszámíthatatlan kirúgásokra.

„Kívülről aranyat ér. De belülről egy rakás sz@r” – mondta a Nusr-Et London egykori csaposa. 

A lap természetesen megkereste a sztárséfet is, hogy megkérdezzék tőle mi igaz a történetekből, de ő nem válaszolt. Helyette az ügyvédje, Christy Reuter nyilatkozott.

„Az állítások valójában nem mások, mint régi perek felelevenítése, amelyeket már régen elrendeztek. Sajnálatos módon a nagynevű éttermek és népszerű séfek gyakran válnak kéjsóvár és alaptalan állítások célpontjává. A Nusret sem különbözik ettől. A Nusret több mint ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte – szégyen, hogy néhány régi per és néhány nem túl hízelgő megjegyzés beárnyékolja azt a hatalmas erőfeszítést, amely egy globális éttermi munkaerő fenntartásáért folyik, különösen a COVID-on keresztül, vagy Nusret séf hozzájárulását egy mobil konyha létrehozásához, amely több mint 6000 meleg ételt biztosított a tragikus földrengések áldozatainak.”

A séf annak idején Bruno Mars Twitter posztja által lett híres. A 36 másodperces Instagram-klipben egy kis kerek napszemüveget és egy mélyen kivágott fehér pólót visel. Fekete, dús haja hátra van kötve, kecskeszakálla és szemöldöke pedig makulátlanul nyírt. Késsel a kezében guggol, mielőtt érzékien vékony szeletekre vágna egy steaket. Amikor végez, felhúzza az alkarját, behajlítja a csuklóját, és sót szór a steakre. Így született meg a Salt Bae mém.

Ezután mindenki akart egy szeletet a titokzatos török hentesből: A késő esti talk-show házigazdája, James Corden a „vörös húsok Christian Grey-jének” nevezte őt, a Saturday Night Live egyik jelenete „a világ legfontosabb szakácsaként” parodizálta, és olyan A-listás hírességek, mint Leonardo DiCaprio és David Beckham özönlöttek az éttermeibe.

Eközben Gökçe keményen belevetette magát a mémesítésbe, Instagram-videókat posztolt magáról, amelyekben sót szór ki egy helikopterből, drónnal szállított, aranyozott cappuccinót iszik a Hollywood felirat alatt, és Valentin-napra rózsaszirmokat szór a szív alakúra rendezett hús tetejére. Újonnan szerzett hírnevét újabb éttermek megnyitásával is kamatoztatta.

A”mikor éppen nem edz, vagy nem posztol képeket az Instagramra, Gökçe meglátogatja az éttermeit, hogy bejelentkezzen a csapataival, és interakcióba lépjen a vendégekkel. Ott a fő feladata az, hogy ő legyen a mém .Az ő világa voltz nem más, csak az Instagram és a hírnév. A szenzáció ő maga volt. A végén megkapta ezt az isteni komplexust – mesélték a korábbi alkalmazottai.

Néhány alkalmazott számára a jelenléte félelemmel teli légkört teremtett, ahol bármilyen rossz lépés miatt bajba kerülhettek a vezetőikkel, vagy ami még rosszabb, magával Gökçe-vel.

Egy 2021 augusztusában a Nusr-Et New Yorknál dolgozó öt volt grillmester által benyújtott perben „agresszív vezetői stílusáról” írnak, amelyben gyakran szidalmazta az alkalmazottakat, és őket hibáztatta kollégáik hibáiért.

Gökçe Mykonos éttermének egyik volt pultosa diktátorhoz hasonlította főnökét. Egy másik, a londoni steakhouse egykori csaposa az „Éhezők viadalához” hasonlította a környezetét, mondván, hogy a dolgozók soha nem tudták, hogy a műszak vége előtt kirúgják-e őket.

Amikor a Nusr-Et London egykori házigazdája először vállalta a munkát, egy vendéglátóiparban dolgozó barátja óva intett tőle.

A londoni vendéglátó először nem fogadta meg a tanácsot. Évekig dolgozott a vendéglátásban, és hozzászokott az éttermi stresszes környezethez. De hamar rájött, hogy a Nusr-Et-nél dolgozni más.

„Amikor bent vagy, megérted. Nincs nyugodt perced. Mindig készen állsz arra, hogy kirúgjanak. Nem tudod, hogy figyel-e téged. Nagyon kényelmetlen a közelében lenni.”

A házigazda a londoni étterem első, 2021-ben felvett munkatársai között volt. De két hónap elteltével elmondása szerint az eredetileg felvett tucatnyi alkalmazottnak már csak a fele dolgozott ott. Sokakat, köztük őt is, kirúgták. Egyik kollégáját helyben elbocsájtották, miután véletlenül összetört egy poharat a sztárhentes előtt, egy másik pincért pedig azért nem vettek fel, mert Gökçe nem szerette az ingét.

Elmondása szerint akkor is elégedetlen volt, amikor az étteremben nem volt színültig. Egy különösen csendes ebédidős műszakban több alkalmazottat utasított, hogy álljanak sorba az étterem előtt, hogy a helyforgalmasnak tűnjön.

„Ő a tulajdonos, és azt kell tenned, amit ő akar. Nem lehet vele vitatkozni.”

Gökçe nyilvánvalóan az éttermeit az otthona meghosszabbításaként is használta. Két korábbi alkalmazottja a Mykonoson és Dubajban található éttermeknek azt mondta, hogy tanúi voltak annak, ahogyan az egyik éttermi alkalmazottól masszázst kért.

Amikor különösen fáradtnak érezte magát, a dubaji alkalmazott szerint egyszerűen elaludt az étteremben.

„Néhányszor elaludt az asztalok terítőjén” – mondta az alkalmazott.

A 2020-as nemzetközi nőnap alkalmából a steakhouse-birodalom azzal hencegett, hogy a világ összes Nusr-Et éttermében 40 766 nőt látnak vendégül ingyenesen. Három korábbi női alkalmazott azonban a elmondta, hogy a Gökçe éttermeiben való munkavégzéssel kapcsolatos kellemetlenségük a hipermaszkulin kultúrához kötődik.

„Úgy érzed, hogy sokkal kevesebbként bánnak veled, nem igazán tisztelnek” – mondta a Nusr-Et Miami egyik volt asztalfoglalási ügynöke.

Míg a foglalási ügynök standard egyenruhát viselt, elmondása szerint néhány női kolléganőnek olyan ruhát kellett viselnie, amely úgy nézett ki, mintha „klubba mennének”.

Egy 2021 novemberi per hasonló környezetet ír le. A panaszban Elizabeth Cruz, a Nusr-Et New York egykori pultosa azt állítja, hogy az egyik vezérigazgató arra kérte, hogy az első munkanapján öltözzön át rövid szoknyába, magas sarkú cipőbe és sokat mutató felsőbe. Cruz beadványában azt írta, hogy miután rájött, hogy dominikai származású, a menedzser azt mondta neki: A feleségem dominikai. Tudom, milyenek vagytok ti nők.

Bár megalázottnak érezte magát, Cruz eleget tett az igazgató kérésének. Férfi kollégái zaklatni kezdték. Az egyik alkalmazott azt mondta neki, hogy sztriptíztáncosnőként kellene dolgoznia. Egy másik egy este hazáig követte őt, és kérlelte, hogy randevúzzon vele, annak ellenére, hogy a nő kérte, hagyja abba.

Két héttel a munkába állás után Cruz kérte, hogy a szokásos egyenruhát, azaz nadrágot és gombos inget viselhessen, de a vezető elutasította a kérését. Néhány nappal később kirúgták. Panaszában Cruz azt állítja, hogy megtorlásként bocsátották el.

Egy másik, 2020 januárjában benyújtott perben Melissa Compere, a Nusr-Et Miami egykori alkalmazottja azt állítja, hogy ételfutárként vették fel, majd később koktélpincérnő lett. A panasz szerint neme miatt nem léptették elő felszolgálóvá, évtizedes tapasztalata ellenére.

Állítása szerint, képzettebb volt, mint sok férfi felszolgáló. Azt is elmondta, hogy Gökçe személyesen felelős azért a döntésért, hogy nem kapott szerepet. Bár végül előléptették felszolgálóvá, Compere a panaszában azt állította, hogy arra kényszerítették, hogy vagy feladja a műszakját, vagy visszaáll a koktélpincérnői pozícióba, amikor Gökçe a városban tartózkodott, csak azért, hogy ne lássa őt.

A kereset szerint 2018 novemberében Compere-t kirúgták, amikor egy vendéglős panaszkodott, hogy egy üvegdarabot talált az asztalukon. Bár a panasz szerint legalább hét alkalmazott volt érintett, csak két nőt rúgtak ki.

A Gökçe és éttermei ellen indított több perben is szerepelnek diszkriminációra vonatkozó állítások.

Egy 2021 novemberében benyújtott perben Angelo Maher, a Nusr-Et New York-i kiszolgálója azt állította, hogy 2020 márciusa körül kirúgták, miután felszólalt az általa „nemzetiségi alapú foglalkoztatási diszkriminációnak” nevezett ügy ellen. A beadvány szerint „korábbi erős teljesítménye” ellenére nem vették fel újra, miután a COVID-19 korlátozások enyhültek, holott a török alkalmazottakat igen. A kereset szerint a török alkalmazottakat nem ugyanúgy dorgálták meg hibáikért.

A korábbi alkalmazottak szerint a luxus csak színjáték.

„A szalvétáktól az üvegárukig minden pokolian olcsó volt. A poliészter egyenruhák „a legborzalmasabbak voltak, amiben valaha dolgoztam”– mondta Melissa Compere a borravalólopás vádjával indított perében azt állította, hogy az egyenruhát neki magának kellett kifizetnie és karbantartania.

Voltak más spórolások is. Ha a vendégek egy megvásárolt üvegben hagyták a bort, a pultosoknak azt mondták, hogy adják el újra poharakban. Amikor a kiskereskedők bormintákat hoztak át, amelyek általában ingyenesek voltak, a pultosokat arra kérték, hogy inkább azokat adják el a vásárlóknak. Korábbi alkalmazottak szerint a személyzet tagjait arra is rávették, hogy fizessenek a hibáikért – szó szerint.

Egyszer a volt dubai alkalmazott, egy ételfutár véletlenül rossz asztalhoz szállított egy zacskó maradék steaket. A hiba miatt 500 dirhamot, azaz körülbelül 140 dollárt vágtak le a borravalójából, a 19 éves lány pedig kétségbeesett volt. Azt is elmondta, hogy látta, amint egy kollégája 3000 dirhamot volt kénytelen fizetni, mert az asztala fizetés nélkül távozott.

„És ez nyilvánvalóan nem az ő hibája volt. Nem hiszem, hogy ez igazságos. Az étterem borzalmasan gazdag. Ők meg csak úgy megfizettették vele.”

Két korábbi alkalmazott azt mondta, hogy kényelmetlenül érezték magukat, mert hazudniuk kellett arról, hogy mit szolgálnak fel, hogy árufeltöltés céljából árucikkeket adjanak el. Egy dubaji felszolgáló az azt mondta, hogy azt kellett mondania a vendégeknek, hogy az egyik steak, amely több száz dollárral drágább volt egy másik steaknél, jobb minőségű – annak ellenére, hogy ugyanabból a húsdarabból készült.

A séf még a dekorációban is spórolási lehetőséget látott. Egy 2021 áprilisában indított, 5 millió dollárt követelő per szerint a brooklyni William Logan Hicks művész azt állította, hogy Gökçe az engedélye nélkül használta fel a műveit az éttermekben szerte a világon.

Hicks azt mondta, hogy megbízást kapott több falfestmény elkészítésére, amelyeken Gökçe a „jellegzetes sószóró pózában” látható, és amelyeket több Nusr-Et kirendeltségen is engedélyeztek. Az Instagram-sztár azonban más kontextusban is felhasználta Hicks grafikáját – étlapokon, sószórókon, nedves törlőkendőkön és inas parkolótáblákon.

Amikor Hicks és ügyvédei levelet küldtek Gökçe-nek, amelyben figyelmeztették, hogy ne használja tovább Hicks eredeti műveit, a török hentes „duplázott”, és még több étterme számára nyomtatta ki a műveket – állítja a per.

Sok korábbi alkalmazott leírta az éttermek agresszív értékesítési kultúráját, amelynek sok vendég látta a kárát.

„Csak arról szólt, hogy megpróbáljunk majdnem annyi pénzt kiszedni az ajtón belépő emberekből, amennyit csak lehet” – mondta a londoni kirendeltség egykori vezető sommelier-je, aki rendszeresen több ezer dollár értékű alkoholt adott el.

A volt sommelier és a volt dubaji felszolgáló elmondta, hogy ez a törekvés extrém volt, még más, hírességek által vezérelt éttermekhez képest is, ahol dolgoztak.

A perek és egyéb dokumentumok szerint azonban ez a bevétel nem mindig jutott el a Gökçe alkalmazottainak.

2019 októberében Gökçe az egyik New York-i éttermének négy volt alkalmazottjával 230 000 dollárban állapodott meg. A National Labor Relations Boardhoz benyújtott panaszukban azt állították, hogy az étterem kicsalta tőlük a borravalót, és kirúgta őket, amikor panaszt tettek.

Egy felszolgáló a perében azt állította, hogy nem kaphatott borravalót, amikor hírességeket, például a rapper French Montanát szolgálta ki a New York-i étteremben.

Egy másik, 2019-es perben egy másik volt New York-i pincér, Mustafa Fteja azt állította, hogy Gökçe 3%-ot lefölözött a borravaló tetejéről, mielőtt szétosztotta volna az alkalmazottak között. A csoportos kereset szerint a vezetőség „szisztematikusan kirúgott minden pincért, aki panaszkodott, hogy nem kap borravalót”, beleértve Fteja-t is. .

A korábbi ott dolgozók szerint, Gökçe éttermei mindig csak akkor vannak tele, amikor a városban tartózkodik, készenlétben áll, hogy fotózkodjon és bemutassa a jellegzetes mozdulatát.

pierre pax <jpataki1212@gmail.com> ezt írta (időpont: 2023. ápr. 27., Cs, 11:48):

Beperelték alkalmazottjai a világ leghíresebb séfét

Salt Bae nagy bajban van és egyre több szörnyűség derül ki róla.

A luxus szellője már abban a pillanatban megcsapja az embereket, amikor belépnek egy Nusr-Et étterembe.

Odakint öltönyös kidobóemberek lézengenek a bársonykötelek körül. Bent, a nehéz sárgaréz ajtókon át, kivilágított hűtőszekrények sorai láthatók, amelyekben vastag, márványozott húsdarabok vannak fémhorgokon. Egy nagy neonfeliraton az áll: No Salt, No Love, azaz Nincs Só, Nincs Szerelem – fogalmaz az Insider újságírója.

A házigazda elkísér egy asztalhoz, ahol fekete latexkesztyűbe öltözött pincérek köröznek, akár a sólymok. Hangulatos világításával és lüktető house zenéjével az étkező olyan, mint egy éjszakai klub, aminek egyetlen attrakciója van: Nusret Gökçe, akit világszerte Salt Bae néven ismernek.

Gökçe, akinek kulináris birodalma három kontinensen átível, gyakran járja az éttermeket, szelfizik az izgatott vendégekkel, és egész este extravagáns sózási technikáját mutogatja.

„Amikor besétált, olyan volt, mintha a Backstreet Boys öjtt volna. Mindenki sikoltozott” – mondta egy korábbi menedzser, aki szorosan együtt dolgozott a sztárhentessel miami és New York-i éttermeiben.

Ha minden szem Gökçe-re szegeződik, talán elkerüli a figyelmünket egy második alak, aki árnyékként követi a cizellált sószórót – az úgynevezett sós fiú. Neki egyetlen fő feladata van: egy tál sóval a nyomában követni Gökçe-t, hogy az egy másodperc alatt elvégezhesse az ikonikus mozdulatot.

A sósfiú ugyanúgy kap fizetést, mint bármely más ételfutár.

„Nem rossz munka, ha csak egy tál sóval járkál körülötte. Ugyanannyi fizetést kap, mint a többi felszolgáló, akik a lelküket is kidolgozzák. Ez egy kicsit megalázó számomra. Én nem csinálnám…” – mondta az üzletvezető.

A sós fiú jelenléte klasszikusan Gökçe-szerű: nevetséges, performatív, és mindez a húsmester imázsát szolgálja.

A csillogás és a látványosság a birodalmának éltető eleme. Különösen az online jelenlétéből árad a gazdagság: Pózol a magánrepülőgépén és a hatalmas hajóján. Öltönyben, szivarral a szájában, csuklóján csillogó óra villog.

New York-i éttermében a vendégek 300 dollárral számolhatnak egy „Golden Burgerért”. Csak a londoni étterme 9,2 millió dollár forgalmat jelentett be az első három hónapban – derült ki a nyilvános pénzügyi dokumentumokból.

Az évek során gazdagsága, személyisége és jelenléte – 22 igen drága steakhouse-t nyitott a világ legnagyobb városaiban –egy elcsépelt mém, karikatúra megtestesítőjévé tette.

Legutóbb akkor került címlapra amikor Argentína Franciaország elleni győzelmét követően a világbajnokság pályájára pofátlankodott be, és kezébe vette az aranykupát. Emiatt széles körben elítéltek.

De van a sztráséfnek egy másik oldala is. Az Insider a Nusr Et kilenc egykori alkalmazottja által mutatta be Gökçet: egy kicsinyes zsarnokot, aki a gazdagság és a túlzás megszállottja.

A perek és interjúk szerint bohókás imidzse egy sötétebb alakot takar: állítólagos bérlopás, diszkrimináció, munkaügyi jogsértések és a félelem tesztoszteronnal telített kultúrája. És miközben szivarozik és drága óráit villogtatja, éttermei a luxus hamis ígéretét nyújtják – állítják a volt alkalmazottak. 

Az egykori munkások – akiknek munkakörük a ház eleji pincér, csapos és házigazda szerepektől kezdve a menedzserig és a vezető sommelier-ig terjedt elmondták, hogy az internetes ikon hajlamos volt a kivételezésre és a gyakori, kiszámíthatatlan kirúgásokra.

„Kívülről aranyat ér. De belülről egy rakás sz@r” – mondta a Nusr-Et London egykori csaposa. 

A lap természetesen megkereste a sztárséfet is, hogy megkérdezzék tőle mi igaz a történetekből de ő nem válaszolt. Helyette az ügyvédje, Christy Reuter nyilatkozott.

„Az állítások valójában nem mások, mint régi perek felelevenítése, amelyeket már régen elrendeztek. Sajnálatos módon a nagynevű éttermek és népszerű séfek gyakran válnak kéjsóvár és alaptalan állítások célpontjává. A Nusret sem különbözik ettől. A Nusret több mint ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte – szégyen, hogy néhány régi per és néhány nem túl hízelgő megjegyzés beárnyékolja azt a hatalmas erőfeszítést, amely egy globális éttermi munkaerő fenntartásáért folyik, különösen a COVID-on keresztül, vagy Nusret séf hozzájárulását egy mobil konyha létrehozásához, amely több mint 6000 meleg ételt biztosított a tragikus földrengések áldozatainak.”

A séf annak idején Bruno Mars Twitter posztja által lett híres. A 36 másodperces Instagram-klipben egy kis kerek napszemüveget és egy mélyen kivágott fehér pólót visel. Fekete, dús haja hátra van kötve, kecskeszakálla és szemöldöke pedig makulátlanul nyírt. Késsel a kezében guggol, mielőtt érzékien vékony szeletekre vágna egy steaket. Amikor végez, felhúzza az alkarját, behajlítja a csuklóját, és sót szór a steakre. Így született meg a Salt Bae mém.

Ezután mindenki akart egy szeletet a titokzatos török hentesből: A késő esti talk-show házigazdája, James Corden a „vörös húsok Christian Grey-jének” nevezte őt, a Saturday Night Live egyik jelenete „a világ legfontosabb szakácsaként” parodizálta, és olyan A-listás hírességek, mint Leonardo DiCaprio és David Beckham özönlöttek az éttermeibe.

Eközben Gökçe keményen belevetette magát a mémesítésbe, Instagram-videókat posztolt magáról, amelyekben sót szór ki egy helikopterből, drónnal szállított, aranyozott cappuccinót iszik a Hollywood felirat alatt, és Valentin-napra rózsaszirmokat szór a szív alakúra rendezett hús tetejére. Újonnan szerzett hírnevét újabb éttermek megnyitásával is kamatoztatta.

A”mikor éppen nem edz, vagy nem posztol képeket az Instagramra, Gökçe meglátogatja az éttermeit, hogy bejelentkezzen a csapataival, és interakcióba lépjen a vendégekkel. Ott a fő feladata az, hogy ő legyen a mém .Az ő világa voltz nem más, csak az Instagram és a hírnév. A szenzáció ő maga volt. A végén megkapta ezt az isteni komplexust – mesélték a korábbi alkalmazottai.

Néhány alkalmazott számára a jelenléte félelemmel teli légkört teremtett, ahol bármilyen rossz lépés miatt bajba kerülhettek a vezetőikkel, vagy ami még rosszabb, magával Gökçe-vel.

Egy 2021 augusztusában a Nusr-Et New Yorknál dolgozó öt volt grillmester által benyújtott perben „agresszív vezetői stílusáról” írnak, amelyben gyakran szidalmazta az alkalmazottakat, és őket hibáztatta kollégáik hibáiért.

Gökçe Mykonos éttermének egyik volt pultosa diktátorhoz hasonlította főnökét. Egy másik, a londoni steakhouse egykori csaposa az „Éhezők viadalához” hasonlította a környezetét, mondván, hogy a dolgozók soha nem tudták, hogy a műszak vége előtt kirúgják-e őket.

Amikor a Nusr-Et London egykori házigazdája először vállalta a munkát, egy vendéglátóiparban dolgozó barátja óva intett tőle.

A londoni vendéglátó először nem fogadta meg a tanácsot. Évekig dolgozott a vendéglátásban, és hozzászokott az éttermi stresszes környezethez. De hamar rájött, hogy a Nusr-Et-nél dolgozni más.

„Amikor bent vagy, megérted. Nincs nyugodt perced. Mindig készen állsz arra, hogy kirúgjanak. Nem tudod, hogy figyel-e téged. Nagyon kényelmetlen a közelében lenni.”

A házigazda a londoni étterem első, 2021-ben felvett munkatársai között volt. De két hónap elteltével elmondása szerint az eredetileg felvett tucatnyi alkalmazottnak már csak a fele dolgozott ott. Sokakat, köztük őt is, kirúgták. Egyik kollégáját helyben elbocsájtották, miután véletlenül összetört egy poharat a sztárhentes előtt, egy másik pincért pedig azért nem vettek fel, mert Gökçe nem szerette az ingét.

Elmondása szerint akkor is elégedetlen volt, amikor az étteremben nem volt színültig. Egy különösen csendes ebédidős műszakban több alkalmazottat utasított, hogy álljanak sorba az étterem előtt, hogy a helyforgalmasnak tűnjön.

„Ő a tulajdonos, és azt kell tenned, amit ő akar. Nem lehet vele vitatkozni.”

Gökçe nyilvánvalóan az éttermeit az otthona meghosszabbításaként is használta. Két korábbi alkalmazottja a Mykonoson és Dubajban található éttermeknek azt mondta, hogy tanúi voltak annak, ahogyan az egyik éttermi alkalmazottól masszázst kért.

Amikor különösen fáradtnak érezte magát, a dubaji alkalmazott szerint egyszerűen elaludt az étteremben.

„Néhányszor elaludt az asztalok terítőjén” – mondta az alkalmazott.

A 2020-as nemzetközi nőnap alkalmából a steakhouse-birodalom azzal hencegett, hogy a világ összes Nusr-Et éttermében 40 766 nőt látnak vendégül ingyenesen. Három korábbi női alkalmazott azonban a elmondta, hogy a Gökçe éttermeiben való munkavégzéssel kapcsolatos kellemetlenségük a hipermaszkulin kultúrához kötődik.

„Úgy érzed, hogy sokkal kevesebbként bánnak veled, nem igazán tisztelnek” – mondta a Nusr-Et Miami egyik volt asztalfoglalási ügynöke.

Míg a foglalási ügynök standard egyenruhát viselt, elmondása szerint néhány női kolléganőnek olyan ruhát kellett viselnie, amely úgy nézett ki, mintha „klubba mennének”.

Egy 2021 novemberi per hasonló környezetet ír le. A panaszban Elizabeth Cruz, a Nusr-Et New York egykori pultosa azt állítja, hogy az egyik vezérigazgató arra kérte, hogy az első munkanapján öltözzön át rövid szoknyába, magas sarkú cipőbe és sokat mutató felsőbe. Cruz beadványában azt írta, hogy miután rájött, hogy dominikai származású, a menedzser azt mondta neki: A feleségem dominikai. Tudom, milyenek vagytok ti nők.

Bár megalázottnak érezte magát, Cruz eleget tett az igazgató kérésének. Férfi kollégái zaklatni kezdték. Az egyik alkalmazott azt mondta neki, hogy sztriptíztáncosnőként kellene dolgoznia. Egy másik egy este hazáig követte őt, és kérlelte, hogy randevúzzon vele, annak ellenére, hogy a nő kérte, hagyja abba.

Két héttel a munkába állás után Cruz kérte, hogy a szokásos egyenruhát, azaz nadrágot és gombos inget viselhessen, de a vezető elutasította a kérését. Néhány nappal később kirúgták. Panaszában Cruz azt állítja, hogy megtorlásként bocsátották el.

Egy másik, 2020 januárjában benyújtott perben Melissa Compere, a Nusr-Et Miami egykori alkalmazottja azt állítja, hogy ételfutárként vették fel, majd később koktélpincérnő lett. A panasz szerint neme miatt nem léptették elő felszolgálóvá, évtizedes tapasztalata ellenére.

Állítása szerint, képzettebb volt, mint sok férfi felszolgáló. Azt is elmondta, hogy Gökçe személyesen felelős azért a döntésért, hogy nem kapott szerepet. Bár végül előléptették felszolgálóvá, Compere a panaszában azt állította, hogy arra kényszerítették, hogy vagy feladja a műszakját, vagy visszaáll a koktélpincérnői pozícióba, amikor Gökçe a városban tartózkodott, csak azért, hogy ne lássa őt.

A kereset szerint 2018 novemberében Compere-t kirúgták, amikor egy vendéglős panaszkodott, hogy egy üvegdarabot talált az asztalukon. Bár a panasz szerint legalább hét alkalmazott volt érintett, csak két nőt rúgtak ki.

A Gökçe és éttermei ellen indított több perben is szerepelnek diszkriminációra vonatkozó állítások.

Egy 2021 novemberében benyújtott perben Angelo Maher, a Nusr-Et New York-i kiszolgálója azt állította, hogy 2020 márciusa körül kirúgták, miután felszólalt az általa „nemzetiségi alapú foglalkoztatási diszkriminációnak” nevezett ügy ellen. A beadvány szerint „korábbi erős teljesítménye” ellenére nem vették fel újra, miután a COVID-19 korlátozások enyhültek, holott a török alkalmazottakat igen. A kereset szerint a török alkalmazottakat nem ugyanúgy dorgálták meg hibáikért.

A korábbi alkalmazottak szerint a luxus csak színjáték.

„A szalvétáktól az üvegárukig minden pokolian olcsó volt. A poliészter egyenruhák „a legborzalmasabbak voltak, amiben valaha dolgoztam”– mondta Melissa Compere a borravalólopás vádjával indított perében azt állította, hogy az egyenruhát neki magának kellett kifizetnie és karbantartania.

Voltak más spórolások is. Ha a vendégek egy megvásárolt üvegben hagyták a bort, a pultosoknak azt mondták, hogy adják el újra poharakban. Amikor a kiskereskedők bormintákat hoztak át, amelyek általában ingyenesek voltak, a pultosokat arra kérték, hogy inkább azokat adják el a vásárlóknak. Korábbi alkalmazottak szerint a személyzet tagjait arra is rávették, hogy fizessenek a hibáikért – szó szerint.

Egyszer a volt dubai alkalmazott, egy ételfutár véletlenül rossz asztalhoz szállított egy zacskó maradék steaket. A hiba miatt 500 dirhamot, azaz körülbelül 140 dollárt vágtak le a borravalójából, a 19 éves lány pedig kétségbeesett volt. Azt is elmondta, hogy látta, amint egy kollégája 3000 dirhamot volt kénytelen fizetni, mert az asztala fizetés nélkül távozott.

„És ez nyilvánvalóan nem az ő hibája volt. Nem hiszem, hogy ez igazságos. Az étterem borzalmasan gazdag. Ők meg csak úgy megfizettették vele.”

Két korábbi alkalmazott azt mondta, hogy kényelmetlenül érezték magukat, mert hazudniuk kellett arról, hogy mit szolgálnak fel, hogy árufeltöltés céljából árucikkeket adjanak el. Egy dubaji felszolgáló az azt mondta, hogy azt kellett mondania a vendégeknek, hogy az egyik steak, amely több száz dollárral drágább volt egy másik steaknél, jobb minőségű – annak ellenére, hogy ugyanabból a húsdarabból készült.

A séf még a dekorációban is spórolási lehetőséget látott. Egy 2021 áprilisában indított, 5 millió dollárt követelő per szerint a brooklyni William Logan Hicks művész azt állította, hogy Gökçe az engedélye nélkül használta fel a műveit az éttermekben szerte a világon.

Hicks azt mondta, hogy megbízást kapott több falfestmény elkészítésére, amelyeken Gökçe a „jellegzetes sószóró pózában” látható, és amelyeket több Nusr-Et kirendeltségen is engedélyeztek. Az Instagram-sztár azonban más kontextusban is felhasználta Hicks grafikáját – étlapokon, sószórókon, nedves törlőkendőkön és inas parkolótáblákon.

Amikor Hicks és ügyvédei levelet küldtek Gökçe-nek, amelyben figyelmeztették, hogy ne használja tovább Hicks eredeti műveit, a török hentes „duplázott”, és még több étterme számára nyomtatta ki a műveket – állítja a per.

Sok korábbi alkalmazott leírta az éttermek agresszív értékesítési kultúráját, amelynek sok vendég látta a kárát.

„Csak arról szólt, hogy megpróbáljunk majdnem annyi pénzt kiszedni az ajtón belépő emberekből, amennyit csak lehet” – mondta a londoni kirendeltség egykori vezető sommelier-je, aki rendszeresen több ezer dollár értékű alkoholt adott el.

A volt sommelier és a volt dubaji felszolgáló elmondta, hogy ez a törekvés extrém volt, még más, hírességek által vezérelt éttermekhez képest is, ahol dolgoztak.

A perek és egyéb dokumentumok szerint azonban ez a bevétel nem mindig jutott el a Gökçe alkalmazottainak.

2019 októberében Gökçe az egyik New York-i éttermének négy volt alkalmazottjával 230 000 dollárban állapodott meg. A National Labor Relations Boardhoz benyújtott panaszukban azt állították, hogy az étterem kicsalta tőlük a borravalót, és kirúgta őket, amikor panaszt tettek.

Egy felszolgáló a perében azt állította, hogy nem kaphatott borravalót, amikor hírességeket, például a rapper French Montanát szolgálta ki a New York-i étteremben.

Egy másik, 2019-es perben egy másik volt New York-i pincér, Mustafa Fteja azt állította, hogy Gökçe 3%-ot lefölözött a borravaló tetejéről, mielőtt szétosztotta volna az alkalmazottak között. A csoportos kereset szerint a vezetőség „szisztematikusan kirúgott minden pincért, aki panaszkodott, hogy nem kap borravalót”, beleértve Fteja-t is. .

A korábbi ott dolgozók szerint, Gökçe éttermei mindig csak akkor vannak tele, amikor a városban tartózkodik, készenlétben áll, hogy fotózkodjon és bemutassa a jellegzetes mozdulatát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés