ACNEWS

Berobbant a grillszezon, ideje padlizsánkrémet tolni!

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Június eleje van, a grillsütők elkezdtek sercegni, a háztetők fölött már úgy száll a faszénfüst, mint valami nyári himnusz.
Hirdetés
Ad image

Ilyenkor nem főzünk bent, nem kotyvasztunk a tűzhely mellett – ez a füst, a parázs, meg a fröccs ideje. És ha már grill, akkor jöjjön egy igazi aduász: a padlizsánkrém. De nem a gyerekverzió, nem a bolti műanyagízű valami. Hanem az igazi, füstös, házi, erős magyar vonalon mozgó padlizsánkrém, amit kenyérre dobsz, és a vendégek utána nyalogatják a könyöküket.

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb padlizsán
  • 1 közepes lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma (ne spórolj vele, nem vagy randin)
  • 5-6 evőkanál majonéz (ha házilag készíted finomabb a végeredmény)
  • Só, bors ízlés szerint
  • pár csepp citromlé vagy egy kis füstölt paprika, ha extráznál

Elkészítés:

1. Dobjuk tűzre

Az igazi padlizsánkrém füstös. Ezért ne sütőben, ne grillserpenyőn készítsd – dobd fel a padlizsánt a parázsra vagy a grillrácsra. Jól süsd meg, míg a héja fekete, kicsit összeesett, és a húsa puha lesz. Fordítsd, figyeld, közben igyál egy fröccsöt. Ez rituálé.

2. Tisztítsd meg

Húzd le a megégett héjat (nem baj, ha egy kis füstös darabka rajta marad), és hagyd a padlizsánhúst kicsit pihenni.

Fotó: Shutterstock

3. Csak fa!

A meghámozott padlizsánt tedd ki egy vágódeszkára, és aprítsd fel. Nagyon fontos: valamilyen fa eszközt használj az aprításra, különben a padlizsán elszíneződik és keserű lesz. Az pedig nem fain. Vágd hozzá a lilahagymát apróra, reszeld bele a fokhagymát, jöhet a majonéz, só, bors. Jól keverd össze.

4. Kóstolj, finomhangolj

Ez az a pont, ahol eldől a dolog. Kicsit több só? Vagy bors? Legyen pikánsabb? Ha akarod, turbózhatod egy kevés citromlével, de a klasszikus vonal is tökéletes.

5. Hűtés vagy kenyérre kenés?

Ha van időd, hűtsd le, hagyd összeérni. Ha nincs – hát az sem baj. Friss kenyér, bagett, házi pita, bármi, ami elbírja. Mehet mellé grillezett paprika, kolbász, vagy csak egy pohár fröccs. Vagy kettő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!