ACNEWS

Berúgja iskolakezdésre a Covid az ajtót Magyarországon

Pont az iskolakezdésre visszatért a rettegett vírus Fotó: Pexels
Pont az iskolakezdésre visszatért a rettegett vírus Fotó: Pexels
Lassan ismét elővehetjük a maszkokat, szeptemberre berobban a rettegett koronavírus legújabb mutációja, az EG.5.1.
Hirdetés
Ad image

Ami a domináns lehet világszerte az (Egészségügyi Világszervezet) WHO szerint. Mindezt alátámasztják a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi adatai. Eszerint Magyarországon tovább emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A szakértő szerint valószínű, hogy nálunk is el fog terjedni az új variáns, és valószínűleg gyorsabban, mint más omikronvariánsok.

Richard Neher, a Bázeli Egyetem vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője arról beszélt, hogy az EG.5 világszerte terjed. „A variáns azért figyelemreméltó, mert Kínában – egy népes országban – elterjedt, és az utóbbi hetekben gyorsan nőtt a gyakorisága. Feltételezhetően nyár végéhez közeledve az esetszámok ismét nőni fognak”–  idézte az MTI Richard Nehert.

Szerinte az EG.5-ös variánsnak van egy mutációja, amely valamivel könnyebben kikerülheti az immunrendszert. De ugyanez a mutáció más változatokban is megtalálható.

Az EG.5 terjedése a bejelentett Covid-19-es esetek száma alapján 7,6 százalékról 17,4 százalékra nőtt a világon. Az általa okozott betegség súlyossága azonban nem kisebb és nem nagyobb, mint a jelenleg fellelhető többi variánsé – írta az atv.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés