ACNEWS

2024. July 01.   |   Annamária, Tihamér napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Berúgta az ajtót az új Covid mutáns

foto: illusztráció / pixabay
foto: illusztráció / pixabay
Gyorsabban terjed, emelkedik a fertőzések száma a sportrendezvények, így az Európa-bajnokság és az olimpia miatt.
Hirdetés
Ad image

Hiába a nyár, az új COVID mutánsoknak ez sem szab határt. Sőt, az az Európa-bajnokság és az olimpia miatt egyre több aggodalomra adnak okot. Erősen emelkedik a fertőzések száma, melynek táptalaja lehet a sok sportrendezvény is. Tavaly egyébként Magyarországon az év első nyolc hónapjában 28 különböző omikron-variánst azonosítottak. Jellemzőik azonban alig különböznek egymástól – emlékeztetett Rusvai Miklós víruskutató.

A mutánsok lényege, hogy a tüskefehérjék változatosságával egy fokkal ellenállóbbak a korábban kifejlesztett védőoltásokkal szemben. Bár ezek ellen a vakcinákat is folyamatosan fejlesztik. A FLiRT alváltozatait az Egyesült Államokban azonosították. A KP.3 és az LB.1 azonban Olaszországban is rohamosan terjed – adta hírül az Il Messaggero. 

Olaszországban egyelőre kevés friss szekvenciát töltöttek fel. Így az azonosítást jobbára az amerikai repülőterekről begyűjtött minták alapján végzik – mondta Federico Gueli. Aki a kezdetektől nyomon követi a koronavírus evolúcióját. Elkülönítették már a legújabb, KP.3 jelzésű mutánst, sőt a leggyorsabban terjedő KP.3.1.1 jelenlétét is kimutatták. Ez utóbbi március végén jelent meg Cádizban, és most a spanyol fertőzési hullám fő mozgatórugója. Villámsebesen fertőz most már Olaszországban is, ahol az azonosított alvariánsok egyötöde KP.3.1.1 – írta az Index.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés