ACNEWS

Betilthatják a keresztet, iszlám fejkendőt, kipát az európai munkáltatók

Hijab Fotó: pixabay
Hijab Fotó: pixabay
A luxembourgi Európai Bíróság kedden egyértelműen kimondta: a munkáltató kivétel nélkül megtilthatja női alkalmazottainak, hogy iszlám fejkendőt viseljenek a munkahelyükön - függetlenül attól, hogy érintkeznek-e ügyfelekkel vagy sem.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Bíróság tulajdonképpen már 2017-ben döntött a vallási szimbólumok munkahelyi viselésének kérdésében. Most megerősítette az ítélkezési gyakorlatát. A kérdés újbóli felvetésének oka a belga Ans településen történt eset volt.

Az önkormányzat megtiltotta egy muszlim alkalmazottnak, hogy fejkendőt viseljen a munkahelyén. A nő irodavezetőként dolgozott, nagyrészt ügyfélkapcsolat nélkül. A dolgozóknak tilos volt bármilyen ideológiai vagy vallási hovatartozásra utaló feltűnő jelet viselniük, függetlenül attól, hogy irodai alkalmazottak voltak-e vagy sem.

Az érintett nő úgy érezte, hogy a vallásszabadságát korlátozzák, ezért panaszt nyújtott be a liège-i munkaügyi bírósághoz. A bíróság az Európai Bírósághoz fordult annak eldöntése érdekében, hogy Ans önkormányzatának szabályai összhangban vannak-e az uniós joggal.

A luxemburgi egyértelmű válasz nemleges volt. A belga önkormányzat által követett „szigorú semlegesség” politikája, amelyet annak érdekében folytatott, hogy megakadályozza, hogy a vallások követői nyomást gyakoroljanak más vallású vagy nem hívő emberekre, jogszerű és objektíve indokolt volt. Ez azt is jelenti, hogy a munkáltató teljes mértékben megtilthatja a látható vallási ruházat viselését munkaidőben és a munkahelyen- írja a krone.at

A bíróság hangsúlyozta, hogy a szabálynak minden vallásra és világnézetre „koherens és szisztematikus módon” kell vonatkoznia.

Aki az iszlám fejkendőt be akarja tiltani, annak a zsidó kipát és a jól látható keresztény kereszteket is meg kell tiltania.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés