ACNEWS

Illinois az első: betiltotta a könyvek betiltását

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Könyvtilalom ellenes törvényt fogadtak el Illinois államban. A törvény be nem tartása támogatás elvonással jár.
Hirdetés
Ad image

Illinois lett az első állam, amely törvényt léptet életbe a könyvtilalom ellen. A törvény előírja, hogy az állami könyvtárak és a könyvtárak munkatársai az egész államban fogadják el az Amerikai Könyvtári Szövetség jognyilatkozatát. A dokumentum kimondja, hogy az olvasmányokat „nem szabad betiltani vagy eltávolítani politikai vagy személyre vonatkozó elutasítás miatt”. Azok a közkönyvtárak, amelyek nem fogadják el az egyesület javaslatát, vagy nem dolgoznak ki hasonlóan megfogalmazott tilalmakat, nem lesznek jogosultak állami támogatásra – írta az nbcnews.

Több államban egyre több könyvet tiltanak be. A PEN America nevű nonprofit, a szólásszabadságot védő csoport a 2022-23-as tanévben 3362 esetben talált rá egyedi könyvek betiltására. Ez 1557 könyvet érintett, ami 33%-os növekedés az előző tanévhez képest. A csoport jelentése Texas, Florida, Missouri, Utah és Dél-Karolina államokat sorolja fel, ahol a tiltások a leggyakoribbak voltak.

A PEN America jelentése szerint a 2022-23-as tanév első felében betiltott könyvek 30%-a faji vagy rasszista témájú, illetve színes bőrű szereplőket tartalmazó könyv volt. A betiltott könyvek további 26%-a LMBTQ-karaktereket vagy témákat tartalmazott. Emellett idén a címek szélesebb körét érintették a tiltások – 44%-uk erőszakot és bántalmazást ábrázol, 38%-uk az egészséggel és jóléttel kapcsolatos témákat tárgyal, 30%-uk pedig a halállal és gyásszal foglalkozik. Ez annak az eredménye, hogy az iskolai körzetek „a homályos jogszabályokra úgy reagáltak, hogy nagyszámú könyvet távolítottak el, mielőtt bármilyen hivatalos felülvizsgálatot végeztek volna” – áll a jelentésben. „A könyvek betiltásának koncepciója ellentmond annak, amit országunk képvisel” – mondta Alexi Giannoulias illinois-i államtitkár, aki a törvényt kezdeményezte, és aki az állami könyvtáros szerepét tölti be.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés