ACNEWS

Bezuhant a gáz ára, kevesebbet fizethetnek a magyarok is

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Csökkenhet a lakossági átlagfogyasztás fölötti, jelenleg teljesen irreális gázár, ha a kormány követi a piaci szintet.
Hirdetés
Ad image

A hollandiai TTF gázpiacon majdnem a felére, 33 euró/megawattóra szintre süllyedt a gáz jegyzése, miközben az ősz folyamán még 50-60 euró között mozgott. Hogy értsük: utoljára az orosz háborús készülődés, vagyis a 2021 nyara előtti 10-15 évben 30 euró volt a legmagasabb ár. A jelenlegi gázár tehát alig magasabb, mint a békeidőkben jellemző ársáv felső széle.

Akkor miért kell a lakossági átlagfogyasztás fölött a rezsicsökkentett ár több mint 7-szeresét fizetni? – tette fel a kérdést a novekedes.hu. Megértjük, ha figyelmbe vesszük, hogy az energiaválság már 2021 őszén elindult. Akkor az oroszok tudatosan felverték az európai árakat. Bár a hosszú távú szerződéseket teljesítették, de az azonnali piacon jellemző erős eladásokat hirtelen beszüntették. A 70 euróig ugró ár akkor még nem okozott pánikot, aztán Ukrajna orosz megtámadása gyorsan rámutatott, mi áll a háttérben. 

2 hónapos késéssel követjük a változást

Miközben az oroszok visszafogták a kínálatot, sikerült az árat 300 euró fölé felverni. Ez azonban már olyan magas volt, hogy a világ összes gázexportőre cseppfolyóssá alakította termékét- És ha talált speciális szállítóhajót, Európába küldte az árut szinte végtelen profit mellett. Ez aztán el is indította az áresést.

Tavaly a magyar kormány úgy döntött, hogy az átlagfogyasztás alatt marad az irreálisan alacsony ár. Ez a fogyasztók közel kétharmadát érintette. Fölötte pedig ennek több mint hétszeresét kell fizetni. A döntés pillanatában reális volt ez az ár. Sőt, rövid ideig még ez sem feltétlenül fedezte a beszerzési költségeket. De azt ígérték, hogy félévenként felülvizsgálják az árat. Az év elején a hollandiai tőzsdei ár, amit a magyar importár nagyjából két hónapos késéssel követ, már olyan mélyre esett, hogy a 747 forintos köbméterenkénti árat már semmi nem indokolta. Mégsem történt változás. Amit a kormány azzal indokolt, hogy a rezsicsökkentett gáz és áram olyan terhet jelent a költségvetésnek, hogy erre szükség van annak ellensúlyozására.

Nálunk tavasztól csökkenhet a gáz ára

A mostani ár szerint egy megawattóra átlagosan 94 köbméternek felel meg. Így a 33 eurós árat ennyivel kell elosztanunk: ez 0,35 euró, ami jelenleg 135 forint. Ez az importár, amire még a nagy-, és kiskereskedői költségek, tárolás, szállítás és áfa rakódik. Ez a lakossági áraknál nagyjából 220 forintos fogyasztói árat jelent. Ami a 102 forintos átlagfogyasztás alatti ár kicsit több mint duplája. De az átlagfogyasztás fölötti 747 forintos árnak viszont csak egyharmada. Ha a piaci gázár tartósan ezen a szinten marad, vagyis a két hónapos csúszással számított importár is erre a szintre ér, a lakossági átlagfogyasztás feletti árát már harmadolni lehetne. Ez már megfizethető.

Sok fogyasztó nem használna a gáz helyett sokkal szennyezőbb tüzelőanyagokat, mint a fa vagy a szén. Ebben a fűtési szezonban vélhetően már nem kerül sor változásra. Utána viszont igencsak indokolt lenne. Már stabilizálódik az ár, eltelik a második tél a válság óta, nem kell jelentősebb áremelkedéstől tartani a továbbiakban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés