ACNEWS

Bezuhant az építőipar, jön a CSOK utódja

Az iparosok imádkoznak, a befektetők kivárnak/fotó: Pixabay
Az iparosok imádkoznak, a befektetők kivárnak/fotó: Pixabay
A lakásépítők reménykednek: az alacsonyabb hitelkamatokra és az új állami támogatási programokra várnak.
Hirdetés
Ad image

Az idén az első hét hónapban tervezett lakásépítések száma összesen 12 111 volt. Ez 42 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában. Mindez azt mutatja, hogy a júliusi nem egy kiugróan gyenge hónap volt, hanem folytatódott az év eddigi részére jellemző mélyrepülés. Így magyarázták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait az ingatlannet.hu szakértői.

Túl magas a lakáshitelkamat

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) már többször jelezte, hogy a lakásépítések és -felújítások tovább szűkülnek. Ennek oka, hogy az állami ösztönzők, a banki finanszírozás a lakosság számára már nem olyan vonó. Az igazán kívánatos lakáshitelkamatok 6 százaléktól lefelé kezdődnek.

Az építőiparosok tapasztalatai szerint a lakásépítők a CSOK aktualizálására, valamint energiamegtakarítást eredményező felújítási támogatásokra várnak. Az ÉVOSZ egyebek mellett országos lakóingatlan-felújítási program és bérlakásépítési program indítását javasolja.

Sokan a nagy bejelentésre várnak

A 24.hu szerint a kormány várhatóan heteken belül bejelenti, hogy a városokban és nagyobb falvakban 2023 végével megszűnő jelenlegi CSOK helyére milyen támogatási konstrukció lép 2024-től. Szerepel a kormány terveiben a lakóépületek energiahatékonyságának javítására szolgáló, a 2022 végén lezárult nagy sikerű állami lakásfelújítási támogatáshoz hasonló program indítása is. Mindez európai uniós támogatás segítségével, 224 milliárd forintos keretösszegből valósul meg.

A lakóépületek energiafogyasztásának 30 százalékos csökkentését célul tűző új programban vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt lehetne igényelni; egy lakásra átlagosan összesen mintegy 11 millió forint támogatás jutna.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés