ACNEWS

Biden elítélt ükapjának Lincoln adott kegyelmet

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Biden ükapját egy verekedés után gyilkossági kísérletért ítélték el. Néhány hónap múlva azonban Abraham Lincoln akkori elnök kegyelmet adott neki.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai nemzeti levéltárban található bírósági jegyzőkönyv leírja azt az incidenst, amely Moses J. Robinette elítéléséhez vezetett. Biden ükapja az amerikai polgárháború idején az Északi Államok hadseregének állatorvosaként dolgozott. A lőszeres kocsikat húzó lovak és öszvérek egészségének megőrzése volt a feladata. Egy katonai táborban összetűzésbe került egy bajtársával, John J. Alexanderrel.

A feljegyzések szerint Alexander meghallotta, hogy Robinette valami negatív dolgot mondott róla egy konyhai dolgozónak, majd berohant és kérdőre vonta. Az ezt követő dulakodás során Robinette elővett egy zsebkést, és többször megvágta Alexandert.

A katonai tárgyaláson a vádak szerint lerészegedett, és „veszélyes veszekedést” szított, megsértve a rendet és a katonai fegyelmet – írja a Washington Post.

A 42 éves férfi azzal védekezett a katonai bíróság előtt, hogy Alexander „súlyosan megsebesíthetett volna, ha nem az általam választott eszközhöz folyamodom”. A bíróság nem hitt neki, és gyilkossági kísérlet miatt két év kényszermunkára ítélték.

Több tiszt azonban túl szigorúnak tartotta a büntetést, és azt követelték, hogy Biden ükapjának bocsássanak meg, mivel csak egy „erőben és méretben jóval nagyobb” emberrel szemben védte meg magát. Egy hónapnyi bürokratikus tortúra után, Lincoln elnök 1864. szeptember 1-jén aláírta a kegyelmét.

Joe Biden középső neve egyébként Robinette.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés