ACNEWS

Biden kimenekítené az ártatlan palesztinokat – Egyiptomba

Joe Biden Fotó: Youtube
Joe Biden Fotó: Youtube
Biden a Hamász elleni háborúban a polgári áldozatok minimalizálására szólította fel izraeli vezetőit.
Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Államok olyan folyosót akar létrehozni, amelyen keresztül ártatlan palesztinok és a Gázában élő amerikaiak Egyiptomon keresztül menekülhetnek ki a háborús övezetből.

Joe Biden amerikai elnök kedden egy privát telefonbeszélgetésben sürgette Izrael miniszterelnökét, hogy minimalizálja a civil áldozatok számát a Gázai övezetben, miközben Izrael a Hamász megsemmisítésére készül megtorlásul az Izraelt ért, az elmúlt 50 év leghalálosabb támadásáért – közölte az NBC Newsnak két Biden-kormánytisztviselő és egy korábbi tisztviselő.

A Biden-kormányzat más országokkal egy olyan tervről egyeztet, amely biztonságos kijutást biztosítana a Gázai övezetből azoknak a civileknek, akik kereszttűzbe kerülnének a sűrűn lakott tengerparti enklávéban – mondták a kormányzati tisztviselők.

A Gázában tartózkodó palesztin civilek és amerikaiak egy Egyiptomba vezető déli folyosón keresztül menekülnének ki a háborús övezetből a fontolgatott terv szerint. (Kérdés, hogy viszonyul ehhez Egyiptom. Mert az szinte biztos, hogy nem kívánják tartósan befogadni a palesztinokat.)

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt Biden egyértelműen arra intette: az izraeli hadseregnek ügyelnie kell a civil áldozatok elkerülésére. Szavai azt sugallták, hogy a Fehér Ház figyelni fogja, hogy alkalmaz-e Izrael túlzott erőt, ami nők, gyermekek és nem harcoló személyek halálát eredményezi.

Biden a telefonbeszélgetést követő keddi 10 perces beszédében világossá tette, hogy kiáll Izrael mellett, és kötelezettséget vállal arra, hogy az Egyesült Államok katonai támogatást nyújt Izrael védelmére a jövőbeni támadásokkal szemben. „Mint minden nemzetnek a világon, Izraelnek is joga van válaszolni – sőt, kötelessége válaszolni – ezekre az aljas támadásokra” – mondta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés