ACNEWS

Biden miatt lesz olcsóbb itthon az elektromos autó

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az USA elnöke megnégyszerezi a Kínából származó elektromos autókra kivetett vámokat, ez pedig jócskán hatással lesz az európai piacra.
Hirdetés
Ad image

Joe Biden egyre csak szítja a Kínával folytatott kereskedelmi háborút. A Kínából származó elektromos autókra kivetett vámok a jelenlegi 25 százalékról 100 százalékra emelkednek a közeljövőben.

Könnyen elképzelhető, hogy az USA most csökkenő kereslete miatt Kína nagyobb ösztönzést kap arra, hogy Európába szállítsa termékeit. Ezzel együtt pedig kénytelen lesz az árait is csökkenteni.

Az elnök gazdasági tanácsadója, Lael Brainard azt mondta, hogy a kínai gyártók tisztességtelen támogatásokat kapnak, és így olcsó járművekkel torzíthatják a versenyt.

„Kína 2023-ra 70 százalékkal növelte az elektromos autók exportját. Ez veszélyezteti a más országok beruházásait. Kína a növekedését mások rovására finanszírozza. Az elnök nem fogja megengedni, hogy ez itt megtörténjen” – mondta Brainard.

Az amerikai kormány szerint összesen 18 milliárd dollárnyi Kínából származó importot érintenek az új intézkedések. Kína az amerikai vámokat a novemberben újraválasztásáért induló Biden választási kampánymanőverének tekinti. A Trump által kivetett vámok már korábban is hatékonyan távol tartották a kínai járműveket az amerikai autópiactól – írja a heute.at.

„Az Egyesült Államoknak azonnal korrigálnia kell helytelen gyakorlatát, és törölnie kell a Kínára kivetett további vámokat. A vámemelés súlyosan befolyásolná a kétoldalú együttműködést” – írta közleményében a pekingi kereskedelmi minisztérium.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés