ACNEWS

2024. July 17.   |   Elek, Endre napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Biden retteg Zelenszkijtől: mindent elronthat

Joe Biden / Fotó: Shutterstock
Joe Biden / Fotó: Shutterstock
Kedden kezdődik a háromnapos NATO-csúcs az Egyesült Államokban. Az esemény Joe Biden amerikai elnök elnökválasztási kampányának része. És most kissé retteg Zelenszkij kirohanásai miatt.
Hirdetés
Ad image

Biden, aki ragaszkodik a választásokon való részvételéhez, a választóknak és a szövetségeseknek szeretné megmutatni erejét ott, ahol a leghatékonyabb – a nemzetközi politikában. A NATO-csúcstalálkozó lehetőséget ad neki arra, hogy megmutassa, képes a világot az Egyesült Államok köré egyesíteni.

A kulcsfontosságú döntési projektekről már megállapodtak. Ezek várhatóan igen kedvezőek lesznek Ukrajna számára. Még Ukrajna NATO-tagság felé való haladásával kapcsolatban is valószínűleg új megfogalmazásokat fogunk látni – írja elemző írásában az EuroPravda.

Tekintettel a NATO-csúcstalálkozó ukrán komponensére, az amerikai diplomaták számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy Ukrajna ne rontsa el a „Biden körül egyesült vezetők sikeres találkozójának” képét.

Ez az aggodalom nem alaptalan.

Sokan emlékeznek még a tavalyi vilniusi csúcstalálkozóra. Volodimir Zelenszkij elnök nem rejtette véka alá elégedetlenségét amiatt, hogy a politika elutasította Ukrajna tagságra való meghívását. Az ukrán vezető akkor mélységes csalódottsággal távozott a csúcstalálkozó első napjáról amiatt, hogy a blokk nem volt hajlandó egyértelmű ütemtervet kitűzni Ukrajna jövőbeli szövetségi tagságára, amit „példátlannak és abszurdnak” minősített. Sőt Ukrajna iránti tiszteletlenségnek. A tweetje feldühítette Bident. Egyszóval akkor minden megtörtént, amit a Fehér Ház most el akar kerülni.

Hogy megerősítse Ukrajna szövetségbe való integrációs készségét, és elkerülje a „meghívás” szó említését, a külügyminisztérium azt javasolta, hogy jelentsenek be valamit, amit „híd a NATO-hoz” néven emlegetnek. A Fehér Ház ezt támogatja. Ezért az Euroatlanti Tanács végleges határozatában szerepel majd egy olyan pont, amely kimondja, hogy a NATO Ukrajnával kapcsolatos politikája „utat teremt a tagsághoz”, amelynek végső soron Ukrajna NATO-csatlakozásához kell vezetnie. Ezt ukrán vívmányként fogják „eladni” a csúcstalálkozón.

A végső megfogalmazás egyelőre titkos, de már most kijelenthető: nem lesz áttörés a tagság felé való haladásban. Az elvárásoknak tehát reálisnak kell lenniük. Zelenszkijnek meg reálisan visszafogottnak – írja a lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés