ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Biden vészjósló húzása: amerikai katonákat küldene Ukrajnába

Joe Biden / Fotó: Shutterstock
Joe Biden / Fotó: Shutterstock
Az Egyesült Államok elnöke hajlik afelé, hogy olyan katonai vállakozókat küldjön Ukrajnába, akik karbantartják a fegyvereket. Egyelőre csak katonákat - még nem csapatokat.
Hirdetés
Ad image

A Biden-kormányzat a CNN-nek nyilatkozó négy, az ügyet ismerő amerikai tisztviselő szerint arra törekszik, hogy feloldja az amerikai katonai vállalkozók Ukrajnába telepítésének de facto tilalmát. Ezzel segítenek az ország hadseregének az Egyesült Államok által biztosított fegyverrendszerek karbantartásában és javításában.

A változás újabb jelentős változást jelentene a Biden-kormányzat Ukrajna-politikájában. Mivel az Egyesült Államok keresi a módját annak, hogy Ukrajna hadseregét előnyhöz juttassa Oroszországgal szemben.

„A politikán még dolgoznak a kormányzat tisztviselői, és még nem kapta meg Joe Biden elnök végső jóváhagyását” – közölték tisztviselők. „Az elnök abszolút határozottan állítja, hogy nem fog amerikai csapatokat küldeni Ukrajnába” – mondta egy kormányzati tisztviselő.

Ha jóváhagyják, a változtatás valószínűleg még idén életbe lépne, és lehetővé tenné a Pentagon számára, hogy az orosz megszállás óta először, amerikai cégeknek adjon szerződéseket Ukrajnán belüli munkára. A tisztviselők elmondták, hogy reményeik szerint ez felgyorsítja az ukrán hadsereg által használt fegyverrendszerek karbantartását és javítását.

Az elmúlt két évben Biden ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikai csapatok tartsák magukat távol az ukrán frontvonalaktól. A Fehér Ház eltökélten igyekezett korlátozni mind az amerikaiakra leselkedő veszélyt, mind pedig azt a – különösen Oroszország által kialakított – képzetet, hogy az amerikai hadsereg ott harcban vesz részt. A Külügyminisztérium 2022 óta kifejezetten figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Ukrajnába.

Ennek eredményeként az USA által biztosított katonai felszereléseket, amelyek jelentős károkat szenvedtek a harcokban, ki kellett szállítani az országból Lengyelországba, Romániába vagy más NATO-országokba javításra. Ez időigényes folyamat.  Az amerikai katonák a rutinszerű karbantartás és logisztika terén is segítenek az ukránoknak. De csak távolról, videochaten vagy biztonságos telefonon keresztül. Ez a megállapodás pedig korlátozásokkal jár, mivel az amerikai katonák és vállalkozók nem dolgozhatnak közvetlenül a rendszereken.

A kormányzat tisztviselői az elmúlt hónapokban kezdték el komolyan átgondolni ezeket a korlátozásokat. Ahogy Oroszország tovább erősödött a harctéren, és a kongresszusban elakadt az Ukrajnának nyújtott amerikai finanszírozás. Azzal, hogy az amerikai kormány által finanszírozott, tapasztalt amerikai vállalkozók jelenlétét engedélyezik Ukrajnában, a tisztviselők szerint sokkal gyorsabban tudnak majd segíteni a sérült, nagy értékű berendezések javításában. Az egyik fejlett rendszer, amely a tisztviselők szerint valószínűleg rendszeres karbantartást igényel majd, az F-16-os vadászrepülőgép. Ezt Ukrajna még idén megkapja.

„A szerződésekre pályázó vállalatoknak szilárd kockázatcsökkentési terveket kell kidolgozniuk, hogy csökkentsék az alkalmazottaikat fenyegető veszélyeket” – mondta egy tisztviselő.

A vállalkozók Ukrajnába történő telepítéséről szóló megbeszéléseket ismerő jelenlegi és korábbi tisztviselők hangsúlyozták, hogy a politikai változás nem fog olyan elsöprő amerikai vállalkozói jelenlétet eredményezni, mint amilyen Irakban vagy Afganisztánban volt. Ehelyett valószínűleg néhány száz vállalkozó fog egyszerre Ukrajnában dolgozni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés