ACNEWS

Bizarr éjszaka lesz: a Nap visszafordul, a telihold felragyog

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Hivatalosan is ma, azaz csütörtökön kezdődik a csillagászati nyár. A napforduló pontosan 22 óra 50 perckor lesz.
Hirdetés
Ad image

Csütörtök este 11 óra előtt nem sokkal fordulóponthoz ér el a Nap. A téli napforduló óta észak felé haladt, útja a Ráktérítőig tartott, ahol csütörtökön delelt. Ezt követően azonban irányt vált, és elindul a Baktérítő felé, amelyet féléves vándorlás után télen ér majd el.

A nyári napforduló idején a Föld forgástengelye a legkisebb szögben tér el a Nap sugaraitól, így ezen a napon a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka az évben. Ebben az időszakban bolygónk a legtávolabb van a csillagunktól, míg a téli hónapokban a legközelebb. A távolságkülönbség körülbelül 5 millió kilométer.

A nyári napforduló összefonódik Szent Iván napjával és éjjelével, azonban az évek során június 24-e helyett már június 20-án vagy 21-én következik be a legrövidebb éjszaka. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása, ami évente 24 percet tolja a napállás maximumának időpontját.

Csütörtök este keleten 20:34-kor, Budapesten 20:44-kor, nyugati határainknál pedig 20:54-kor nyugszik le a Nap. Június 21-én hajnalban keleti határainknál 04:35-kor, a fővárosban 04:46-kor, nyugaton pedig 04:57-kor kel fel az idei csillagászati nyár első napján a Nap. Az év során ekkor nyugszik le és kel fel a legészakabbra a Nap – számolt be róla a HVG.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés