ACNEWS

Bődületes botrány: az unió meg akarta menteni az iráni elnököt

Ebrahim Raisi / Fotó: Shutterstock
Ebrahim Raisi / Fotó: Shutterstock
Az eddig sem volt kétséges, hogy az unió maga a megtestesült káosz és geopolitikai törpeklubb. De a politikusokat sokkolta az uniós biztos szolidaritási hashtagje. Az EU támogatta az iráni elnök felkutatását
Hirdetés
Ad image

Janez Lenarčič uniós biztos a szolidaritás jeleként méltatta, hogy az EU támogatta az elhunyt iráni elnök, Raisi keresését. Most viszont már, ahogy mondani szokás: áll a bál. Lenarčič kommunikációs baklövést követett el.

Raisi vasárnap halt meg egy helikopterbalesetben Irán északnyugati részén. A balesetben Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter is életét vesztette.

A nyugati országok korlátozott (első sorban egy ember halálához kapcsolodó) gyászt éreznek Raisi halála miatt. Hiszen a konzervatív keményvonalas politikust a terrorizmus egyik legfontosabb támogatójának tartották a világon, ami nem utolsósorban a gázai háborúban is megmutatkozott.  

Bár Raisi politikája nagyjából mindennek emberiességnek ellentmondott, és dühöt váltott ki Nyugaton, úgy tűnik, az iráni agytrösztök mégis találtak készséges segítőket. Az EU ugyanis részt vett a keresési akcióban, sőt, aktív szerepet vállalt benne – írja a Bild.

„Az iráni segítségkérésre válaszul aktiváljuk az »Európai Kopernikusz EMS gyorsreagálású térképező szolgálatot« helikopterbaleset helyszínén, a gép fedélzetén állítólag az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is tartózkodott” – írja Janez.  

A poszt éles reakciókat váltott ki.

„Drónháború Ukrajna ellen, és az EU szolidaritásáról beszélnek?” – írta Roderich Kiesewetter CDU-s politikus az X-en (Iráni drónokkal is támadják Ukrajnát – a szerk). A jobboldali populista holland politikus, Geert Wilders is egyértelmű szavakat használt. „Az EU szolidáris a gonosszal”. Wilders azt is elmondta, hogy reméli, Irán megszabadul „elnyomó és barbár iszlám mullah rezsimjétől”.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann FDP-s politikus szintén nem ért egyet Lenarčič kijelentésével. „Számomra teljesen rejtély, hogy az EU-bizottság hogyan tud szolidaritást vállalni Iránnal. Micsoda szánalmas hashtag, micsoda gúnyolódás az iráni emberi jogok bátor harcosainak. Várom a magyarázatot”.

Gitta Connemann (60) CDU-s képviselő szintén sem érti. „Egy tömeggyilkos támogatása. Az iráni terrorista rezsim nem osztja az unió értékeit, sem a céljait. Meddig mehet el az önmegtagadásunk? Ez kínos.”

Theo Francken belga politikus még keményebb szavakat választott. „Teljesen megőrültél? Ez a fickó egy elsőrangú tömeggyilkos. Mi a következő lépés? Putyin megmentése? Miféle geopolitikai törpe klub ez az EU-bizottság?

A sok kritika után Lenarchic kénytelen volt korrigálni kijelentéseit. „A segélynyújtás »nem egy rezsim politikai támogatása« volt, hanem »a legalapvetőbb emberség kifejezése«” – mondta az uniós biztos.

Ja, az iráni elnök halálának hétfői hivatalos bejelentése óta a világ minden tájáról, köztük az EU-ból is részvétnyilvánításokat küldtek. Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke azt írta: „Gondolataink a családjukkal vannak.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés