ACNEWS

Rejtélyes módon halt meg a Boeinget leleplező mérnök

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Állítólag öngyilkos lett az egykori alkalmazott, miután a bíróságon terhelő vallomást tett a világhírű repülőgépgyárra.
Hirdetés
Ad image

Nehéz mit mondani arra, hogy a Boeing mérnökét pár nappal a bírósági tárgyalása után holtan találták. Azt követően, hogy nyilvánosságra hozta a vállalat gyártási szabványaival kapcsolatos aggályait. A Boeing közleménye szerint a mérnök öngyilkos lett. John Barnett 32 évig, a nyugdíjba vonulásáig minőségbiztosítási vezetőként dolgozott a Boeingnél. A halála előtt néhány nappal még vallomást tett a repülőgépgyártó ellen folyó perben. Majd váratlanul holtan találták a lakóautójában egy szálloda parkolójában – írja a BBC.

Leszakadt a géptörzsből egy rész

A Boeing repülőgépiének gyártásával kapcsolatos minőségi aggályok akkor kerültek ismét a figyelem középpontjába, mert januárban az egyik gépükről repülés közben leszakadt a géptörzs egy része. Barnett 2010-től a 787 Dreamlinert, a főként hosszú távú útvonalakon használt legmodernebb utasszállító repülőgépet gyártó North Charleston-i üzemben dolgozott. Aggódott, mert az új repülőgépek gyártásának sürgetése miatt az összeszerelési folyamatot siettették. Szerinte ezzel a biztonságot veszélyeztették, de a vállalat tagadta az állításait. A férfi 2019-ben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a gyártósoron a túl nagy nyomás alatt dolgozó munkások szándékosan szereltek be nem megfelelő minőségű alkatrészeket a repülőgépekbe. Egyes esetekben még a selejttárolókból is kivették a nem megfelelő alkatrészeket, és beépítették azokat a készülő repülőgépekbe, hogy elkerüljék a késedelmeket a gyártósoron.

Súlyos problémákat leplezett le

Barnett arról is beszélt, hogy a munkája során súlyos problémákat tárt fel, rájött, hogy négyből egy légzőmaszk nem működne vészhelyzetben. Ezekkel az aggályaival először a Boeing vezetőinek a figyelmét hívta fel, de azt állította, hogy ezzel semmit nem ért el. A Boeing tagadta a problémákat, de az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 2017-es felülvizsgálata helyt adott Barnett néhány aggályának. Barnett végül egészségügyi okokból nyugdíjba ment, hosszan tartó pereskedésbe kezdett a vállalat ellen. Azt állította, hogy a Boeing az általa jelzett problémák miatt ellehetetlenítette a karrierjét. A halála idején Barnett Charlestonban tartózkodott, ahol az üggyel kapcsolatos jogi meghallgatásokon vett részt. Amikor nem jelent meg a meghallgatásán, a szállodájában érdeklődtek utána. Végül a szálloda parkolójában holtan találták – írta a hvg.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés