ACNEWS

Bombák hullanak a menekültek nyakába Gáza déli részén is

Izrael brutális bosszút áll a terroristákon, de sok a civil áldozat is Fotó: YouTube/TBN Israel
Izrael brutális bosszút áll a terroristákon, de sok a civil áldozat is Fotó: YouTube/TBN Israel
Engedtek a palesztin családok Izrael parancsának, és távoztak Gázából, de az új városukban is bombázzák őket.
Hirdetés
Ad image

Aggódva figyeli a világ a Gáza északi részéből menekülő emberek sorsát. Az életükért rettegő nők a gyermekeikkel, idős férfiak és nők otthonukat hátrahagyva engedtek az izraeliek felszólításnak. És átmentek a Gázai övezet déli részébe, Hán Júnisz városba. Ahol a semmi vár rájuk.

Kilátástalan a menekültek helyzete

A huszonegyedik század közel-keleti tragédiájáról a BBC cikkében ír részletesen Rushdi Abu Alouf, aki családjával együtt szintén a káoszba süllyedő déli városban keresett menedéket. Eszerint aluljárókban, utcákon és sikátorokban hömpölyögnek az otthontalanná vált gázai palesztinok Hán Júniszban. A város kimerült, új lakói szintén. Elképzelhetetlen a tömeg, nem ritkán 50-60 ember zsúfolódik össze egy lakásban. Alouf és családja négy ismeretlennel osztozik két szobán a városban, amelyben addig 400 ezren éltek, de most egymillió embernek biztosít menedéket.

Rushdi Abu Alouf feleségével és három gyerekével volt kénytelen útra kelni – idézte a telex.  Kényszerűségből választott új otthonuk ugyan nem a Hamász és az izraeliek közt zajló harcok elsődleges helyszíne, de mint írja, itt is rendszeresek az izraeli bombázások, és a palesztinok is gyakran indítanak rakétákat átmeneti lakóhelyük közeléből. Amikor a támadások szünetelnek, célpontot kereső izraeli drónok zümmögése hallatszik az égen.

A Hamász a védett övezetből támad

A kórházakban fogytán vannak a sebesültek és betegek ellátásához szükséges gyógyszerek, kötszerek. Tovább nehezíti az orvosok helyzetét, hogy azok is ide húzódtak be, akik nem szorulnak ellátásra. De jól tudják, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében az egészségügyi létesítmények nem tekinthetők katonai célpontnak. Ennek ellenére Hán Júniszban az elvileg védett létesítmények közelében a Hamász sokszor állítja fel rakétakilövő állásait.

Rushdi Abou Alouf és családja átmeneti otthonának közelében vasárnap reggel bomba robbant. Bombák hullanak, épületek dőlnek össze az elvileg biztonságos, közelről megtapasztalva viszont szinte elviselhetetlen Hán Júniszban. Aki eljutott idáig Gázavárosból, nem reménykedhet abban, hogy továbbmehet Egyiptom felé. A rafahi átkelő közelében egymillióan várják, hogy folytathassák útjukat. De a kairói vezetés tudja, hogy a határ megnyitása humanitárius katasztrófához vezetne, ezért az átkelő egyelőre zárva marad.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés