ACNEWS

Életveszélyes trend terjed a TikTokon

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Önjelölt egészségügyi és wellness influencerek dicsekedtek a bórax, háztartási vegyszer egészségügyi előnyeivel a közösségi médiában.
Hirdetés
Ad image

A szakértők nem nézik jó szemmel, hogy a TikTokon az emberek extrém dolgokra vállalkoznak az ’egészségük’ érdekében. Most egy általában tisztálkodásra használt anyagot isznak nyakra-főre.

Az egészségőrültek az alkalmazáson és a közösségi médiában azt állítják, hogy a legújabb wellness-hóbort részeként bóraxot fogyasztanak, és bizonyíték nélkül állítják, hogy a kristályok segíthetnek az ízületi gyulladáson és az autoimmun betegségeken. Ez viszont egy igen veszélyes hóbort.

Nathan Kilah, a Tasmániai Egyetem vezető kémia professzora szerint nincs bizonyíték az állítás alátámasztására, és a borax egyeseknél komoly rosszullétet okozhat.

„Ez egy újabb gyógymód a hamis reményt keltő termékek hosszú listáján. Az alternatív terápiákat gyakran úgy reklámozzák, hogy természetesek, és ezért állítólag nem mérgezőek. De bár a bórax a természetben is előfordul, ez nem garancia a biztonságra” – írta a professzor

A bórax, amelyet eredetileg az 1900-as évek elején élelmiszer tartósítószerként használtak, a bór, a nátrium, az oxigén és a hidrogén kémiai elemeiből képződött só. Ma már rendszeresen használják tisztítószerként, valamint kontaktlencseoldatban és kártevőirtóként. Bár háztartási alapanyagként nagyszerű, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy egészségmegőrző szerként kellene használni, sőt, valójában nem is biztonságos a fogyasztása – számolt be róla a Mirror.

A 20. század elején a tartósítószerként való felhasználását vizsgáló méregkutató csoport megállapította, hogy sok embernél fejfájást, hányingert, hányást, gyomorpanaszokat és egyéb kellemetlenségeket okozott a fogyasztása. A bóraxot reprodukciós méregként is besorolják, ami azt jelenti, hogy hatással lehet a termékenységre, vagy akár károsíthatja a születendő gyermeket.

Az elmúlt évtizedben számos veszélyes közösségi média kihívás vált vírussá. Az egyik figyelemre méltó példa a ‘Tide pod challenge’ volt, amelyben a felhasználók rögzítették, ahogyan megharapják vagy megeszik a mosópor-kapszulákat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés