ACNEWS

Boros Csaba: Cipő mindig itt van velünk, az Arénában is felcsendül a hangja

Három évtizede tartó pályafutását ünnepli a Republic zenekar hétvégén a Papp László Budapest Sportarénában. Az együttes frontembere, most az AcNewsnak beszélt arról, hogyan készülnek a nagy alkalomra, illetve milyen meglepetéseket tartogatnak a közönség számára.

Hirdetés
Ad image

Három évtizede tartó pályafutását ünnepli a Republic zenekar hétvégén a Papp László Budapest Sportarénában. Az együttes frontembere, most az AcNewsnak beszélt arról, hogyan készülnek a nagy alkalomra, illetve milyen meglepetéseket tartogatnak a közönség számára.

A 1990-es megalakulást követő év végére megszületett a Republic Bódi László Cipő, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás és Tóth Zoltán alkotta klasszikus felállása, amely több mint 20 évig osztozott a közös munka minden örömében, sikerében, feladatában. A tehetség korán bizonyságot nyert, hiszen a zenekar szinte rögtön sikerrel robbant a köztudatba lendületes dallamaival, tele torokból énekelhető, őszinte szövegeivel.

A legtöbb zenekar kezdeti problémáival ellentétben a Republic több mint két évtized után, 2013. március 11-én érkezett karrierje legnehezebb időszakához. A zenész-dalszerző-énekes Bódi László Cipő hosszú betegségét követő halála egyszerre volt a Republic és egyben a hazai zenei élet tragédiája. Hihetetlen akaraterőt és szakmai alázatot tanúsítva az együttes átvészelte a legrosszabbat, frontemberük elvesztését és a hagyományok megtartása mellett máig aktívan folytatta a munkát. Az akkor már régóta a zenekarral dolgozó Halász Gábor lett a Republic gitárosa, Boros Csaba basszusgitáros pedig előre lépett a mikrofonhoz, a lehető leghitelesebben a megmaradt zenésztársakkal tovább vinni az örökséget és írni a banda legújabb kori történelmét.

A zenekar két évvel ezelőtt tartotta volna a jubileumi 30. születésnapját, csakhogy akkor bekövetkezett a pandémia. Ráadásul ők voltak az elsők, akiknek emiatt le kellet mondaniuk a koncertjüket. Most viszont hétvégén végre megtarthatják az elmaradt bulit 30+2 címen. A Republic frontembere elárulta lapunknak, hogyan készülnek a nagy eseményre.

„Két év alatt volt időnk bőven felkészülni. Eredetileg 2020. március 14-én tartottuk volna, akkor lett volna pontosan 10 éve, hogy felléptünk Cipővel a Sportarénában. Két évvel ezelőtt örömmámorban úsztunk, hogy újra megadatott ez a lehetőség, és akkor is jó lett volna a koncert, de most sokkal több dolog letisztázódott, még jobban meg van tervezve az egész” – kezdte az AcNewsnak Boros Csaba, majd kitért arra is, hogy miképp fog megjelenni Bódi László Cipő a koncert alatt.

„Tisztáznunk kell, hogy nem emlékzenekar, hanem egy aktívan működő társulat vagyunk. Azóta már 3 albumunk jelent meg, és a fellépésen is fog felcsendülni új dal, amit még nem hallott a közönség. Természetesen a régi slágerek is fel fognak tűnni, Cipő hangjával együtt. Az ő hangjával kezdődik az egész, lesz, hogy verset szaval, a 67-es út is le lesz játszva az ő énekével. 9 éve lesz, hogy elment közülünk, és már nem egy olykor fel-feltűnő fájdalmas emlékként gondolunk rá. Az ő jelenléte folytonos a zenekarban, mindig itt van velünk.”

A frontember ezen kívül visszaemlékezett arra is, amikor Magyarországon elsőként, pont nekik kellett lemondani a koncertet a kialakult pandémia miatt.

„Emlékszem milyen fájdalmas volt, de sajnos ez volt a felelős döntés. Ráadásul akkor még csak napi 6-8 fertőzött volt. Nem tudtuk, mi előtt állunk, de úgy gondolom, két év alatt megtanultuk kezelni a koronavírust. Ez is szép lassan le fog redukálódni. Holnap lesz a nagypróbánk az Arénában. A gondolat, hogy 10 év után újra ott játszhatunk, nagyon izgalmas és nagy szó egy zenésznek. Komoly házzal fogunk menni az biztos!”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés