ACNEWS

Boros Ricsit, a hős spartathlon futót Fair play-díjra terjesztik

Ricsi sportszerű magatartására felfigyelt a nemzetközi sportvilág Fotó: spartathlonmagyarcsapat
Ricsi sportszerű magatartására felfigyelt a nemzetközi sportvilág Fotó: spartathlonmagyarcsapat
A magyar sportoló 10 kilométeren keresztül támogatta egészen a célig a japán versenytársát, aki hálából meghívta őt Tokióba.
Hirdetés
Ad image

Boros Richárd, azaz Ricsi neve jól cseng a hosszútávfutók körében, de most a nemzetközi sportvilág is felfigyelt a teljesítményére. A magyar sportoló tegnap este érkezett haza Athénból, a 41-ik alkalommal megrendezett Spartathlon ultrafutó versenyről. Összesen 400-an álltak rajthoz ez embert próbáló megmérettetésen, köztük 23 magyar is. Az elsőként célba érő görög Fotis mindössze 19 óra alatt futotta le a távot, ezzel 30 éves rekordot döntött meg. A bokasérülést szenvedő Boros Ricsi 34 óra 52 perc alatt ért a 246 kilométerre lévő célba. Mégis az ő nevétől hangos most a sportvilág.

Az igazi erőpróba a Hegy volt

„A párom, Csilla és az edzőm, Maráz Zsuzsi kísért el Athénba, az Akropolis lábához. Ott volt a rajt. Később ők segítettek nekem a frissítéssel. Eközben a szüleim, a gyerekeim itthon szurkoltak nekem – mesélte az AcNews-nak Boros Ricsi. – A tengertől indulva az igazi erőpróba nem is a távolság, hanem a 3 ezer méteres szintkülönbség legyőzése volt.”

Boros Ricsi 10 kilométeren át támogatta a japán versenyzőt, egészen a célig Fotó: Márkus István Öcsi

Az igazi vízválasztó a rajttól 160 kilométerre lévő, a futók által csak a nagybetűsként emlegetett „Hegy” volt. Ott sokan elvéreztek. Ricsi azt tervezte, 26 óra alatt teljesíti a Sparthatlon teljes távját, de másként alakult.

„Az utolsó 75 kilométeren a bokasérülésem miatt már csak gyalogoltam. Tíz kilométerre a cél előtt figyeltem fel a japán futóra, a 25-ös rajtszámot viselő Shinichi Myazaki-ra – emlékezett Ricsi. – A társaim elfutottak mellette. Volt ugyan, aki megkérdezte Shinichitől, hogy segítsen-e? Majd kicsit támogatta, aztán magára hagyta őt, és futotta tovább a maga versenyét. Én viszont gondolkodás nélkül megálltam, és támogattam őt. Két óráig tartott, mire együtt beértünk Spártába, a célba.”

Shinichi Myazaki (jobbra) hálásan köszönte meg Ricsinek a segítséget Fotó: spartathlonmagyarcsapat

Ricsit a célban egy fehérruhás lány várta, kezében friss forrásvízzel és olajág koszorúval. No, és a menyasszonya, Csilla, valamint az edzője, Maráz Zsuzsi is ott volt. Körülötte mindenki felfokozott lelkiállapotban, sírva gratulált neki. Két nappal a verseny után Athénban vacsorát rendeztek a hős spartathlonistáknak, ahol Shinichi Myazaki megkereste Boros Ricsit. Hálás szívvel mondott köszönetet a segítségért, és meghívta magához a magyar sportolót Tokióba. Kiderült, a japán futó korábban már kétszer is teljesítette az embert próbáló versenyt. Harmadszor viszont Ricsi segítsége is kellett hozzá.

Már a következő versenyre készül

„Hogy miért segítettem Shinichinek? Mert ilyen neveltetést kaptam a szüleimtől. Legközelebb is megtenném, ugyanúgy” – válaszolta az AcNews kérdésére Ricsi. Aki meglepődve fogadta a hírt, hogy felterjesztették a Nemzetközi Fair play-díjra.

Boros Ricsi tegnap este ért haza, a bokája még mindig be van dagadva, de nem megy vele orvoshoz. Úgy tervezi, legközelebb október végén újra rajthoz áll, akkor Balatonfüreden vesz részt a 24 órás megmérettetésen, a Buff-on. Optimális esetben 230 kilométert teljesít majd, ezzel már elégedett lesz.

A 49 éves Ricsi civilben az Spatrend cégnél salesként dolgozik. A saját példáját emlegetve úgy véli, sosem késő elkezdeni a futást. Mint mondta, 32 éves volt, amikor kocogni kezdett. Hat éve ultramaratonozik és eddig 12 Ironman versenyen vett részt. A gyerekei is sportolnak, fia, Alex (18) triatlonozik, lánya, Alexandra (25) korábban öttusázott, most ugyanebben a sportágban edzőként dolgozik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés