ACNEWS

Bőrrákkal fenyeget a zselés körömlakk?

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

Kutatások alapján olyan sejtkárosodást eredményezhet, amely a bőrrák kialakulásához vezethet.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zselé megkötéséhez használt UV lámpák olyan sejtkárosodást okozhatnak, amelyek bőrrákhoz vezethetnek. A tanulmány tovább gyarapítja a zselés manikűr és a rák kapcsolatára utaló kutatások egyre növekvő számát.

Hogyan működik a zselés manikűr?

Mint minden más manikűr, a zselés manikűr is követ néhány alapvető közös alapelvet. A körmöket és a körömágybőrt ízlés szerint vágják és ápolják, a lakkozás előtt pedig egy alap-, majd egy fedőlakkot visznek fel. A két réteg festék között a kezet legfeljebb 10 percre szárító alá helyezik, hogy a lakk megszilárdulhasson.

Maga a lakk olyan molekulákat tartalmaz, amelyek a szárító által kibocsátott fény hatására megkeményednek, és így adják a zselék híres tartósságát.

„A lemosható géllakkok metakrilátokból készülnek, amelyek UV-sugarakkal keményíthetők, így a molekulák összekapcsolódnak és erősebb kémiai kötéseket képeznek” – mondta Dr. Dana Stern, a körmök egészségére szakosodott New York-i bőrgyógyász. Ez azt is jelenti, hogy a lakkot nem lehet otthon könnyen eltávolítani. A legtöbb ember néhány hét után visszamegy a szalonba, hogy szakszerűen eltávolíttassa, ami magában foglalja a körmök acetonba áztatását, és olyan eszközök használatát, mint egy kaparó vagy körömfúró, hogy a lakkmaradványok eltűnjenek.

Mégis hogyan hozták összefüggésbe a zselés manikűrt a rákkal?

A közelmúltban a Pittsburghi Egyetem kutatói emberi és egérsejteket tettek ki a körömszárítók által generált UVA-sugárzásnak, 20 perces intervallumokban, és megállapították, hogy az expozíció olyan sejtkárosodást eredményezett, amely a bőrrák kialakulásához vezethet.

A bizonyítékok meggyőzőek.

„Ez a kutatás megalapozza azt, amire sok bőrgyógyász már évek óta próbálja figyelmeztetni a pácienseket a zselés manikűrökkel kapcsolatban” – magyarázta Dr. Mona Gohara, a Yale Egyetem bőrgyógyászatának klinikai professzora.

„Tudjuk, hogy az UV-fény mutációkat okoz a bőrsejtek, köztük a melanociták DNS-javító mechanizmusaiban, így a melanómában is. Ez az első tanulmány, amely megerősíti, hogy a körömszárító lámpák is okozhatnak károsodást”.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tudósok a kutatást laboratóriumi sejteken végezték, nem pedig élő, lélegző embereken, így az eredmények nem jelentenek meggyőző bizonyítékot arra, hogy a hatás a való életben is 100%-ban ugyanilyen lenne. Vagy ahogy Dr. Dana Stern fogalmaz: „Bár ez a kutatási eredmény bizonyítja, hogy az UV körömlakkszárítókból származó sugárzás citotoxikus, genotoxikus és mutagén, nem szolgáltat közvetlen bizonyítékot arra, hogy az emberekben megnövekedett rákkockázatot okozna.”

Dr. Joshua Zeichner New York-i bőrgyógyász, kozmetikai és klinikai kutató szerint valóban nincsenek egyértelmű bizonyítékok.

„A probléma az, hogy országszerte nagyon sokan járnak körömszalonokba, és különböző bőrgyógyászokhoz, így nem könnyű nyomon követni a bőrrák előfordulását a szalonba járók körében” – magyarázta egy másik szakértő. – „Ráadásul tudjuk, hogy a kezek és az alkarok amúgy is gyakran ki vannak téve az UV-fénynek – ez egy olyan terület, ahol általában nagyobb a bőrrák kockázata.”

Ha nem tud lemondani a gélekről, kövesse a következő biztonsági tanácsokat

A növekvő aggodalomra reagálva sok szalon az UV-sugárzó fénycsöves szárítók helyett a LED-es fényt kibocsátó szárítókat választja. Dr. Stern azonban gyorsan felhívja a figyelmet arra:

„A LED-et gyakran biztonságosabbnak hirdetik, de a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a zselék hatékony megkötéséhez UVA fényre van szükség. Ezért minden olyan készülék által kibocsátott fénynek, amely képes a gél manikűr gyógyítására, az UVA spektrumba kell tartoznia, még akkor is, ha LED-ként hivatkoznak rá” – magyarázta a szakember a Women’s Healthnek.

Ha tartós manikűrt szeretne, más lehetőségei is vannak.

Manapság az otthoni tartós lakkok mindenütt jelen vannak. Csak arra ügyeljen, hogy használjon alap- és fedőlakkot, és a körmeit fedje le. Ezt úgy teheti meg, hogy minden egyes körömhegy aljára ecsetel egy kis színt, hogy megakadályozza a lepattogzást. Ha hasonló szalonos lehetőséget keres, a mártott púderes manikűrök hosszan tartó hatást nyújtanak, UV-oxidáció nélkül – írja a Women’s Health.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés