ACNEWS

Borrell: az EU határozottan elítéli a mianmari kivégzéseket

Az Európai Unió határozottan elítéli a négy ellenzéki politikai indíttatású kivégzését Mianmarban, mert az egy újabb lépés a jogállamiság teljes felszámolása és az emberi jogok megsértése felé - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Hirdetés
Ad image

Az Európai Unió határozottan elítéli a négy ellenzéki politikai indíttatású kivégzését Mianmarban, mert az egy újabb lépés a jogállamiság teljes felszámolása és az emberi jogok megsértése felé – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta: a kivégzések azt támasztják alá, hogy a mianmari katonai hatóságok nem tisztelik azoknak az életét és méltóságát, akiket meg kellene védeniük. Súlyosbítják a társadalom megosztottságát, fokozzák az erőszakot, és rontják a humanitárius helyzetet az országban – húzta alá.

„Az Európai Unió ellenzi a halálbüntetést mint embertelen, kegyetlen és visszafordíthatatlan büntetést, mert sérti az élethez való elidegeníthetetlen jogot” – fogalmazott.

Borrell kijelentette: az EU kiáll a mianmari nép és szabadságra irányuló törekvései mellett. Arra szólítja fel a katonai vezetést, hogy késedelem nélkül vessen véget minden erőszakos cselekménynek, feltétel nélkül bocsásson szabadon minden önkényesen fogva tartottat, és térjen vissza a demokrácia útjára – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Vasárnap Mianmarban kivégeztek négy ellenzékit, köztük egy volt képviselőt és egy ismert demokráciapárti aktivistát. A mianmari katonai vezetés korábban több tucat aktivistát ítélt halálra, akik tiltakoztak a hadsereg tavalyi hatalomátvétele miatt.

Mianmarban a hadsereg tavaly február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az országot de facto vezető Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) kormánypárt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte meg.

Mianmarban legutóbb 1990-ben hajtottak végre halálbüntetést.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés