ACNEWS

Börtön vár a kutyaviadalt szervező gazdira

A véres harcnak rendőrök vetettek véget.

Hirdetés
Ad image

A véres harcnak rendőrök vetettek véget.

Két eljárás indult azzal a férfival szemben, aki arra képezte ki saját kutyáit, hogy más ebekkel harcoljanak. Ráadásul kutyaviadalokat szervezett. Ezeken az eseményeken az állatok tulajdonosai fogadást kötöttek, majd a vesztes kutya gazdái 100 ezer forintot fizettek a győztes jószág tulajdonosának.

A Pest Vármegyei Ügyészség sajtóközleménye szerint a férfi a testvére nyíregyházi ingatlanában kialakított küzdőtérre szervezte a viadalokat.

A rendezvényeken nem volt ritka jelenség, hogy a vesztes eb a harc végeztével elpusztult. Így történt ez az utolsó eseményen is: tíz perces csata után az egyik kutya súlyos sebekkel hevert a földön, pár perccel később pedig már a szájából is vér folyt. Ennek ellenére a résztvevők csak később vetettek véget a küzdelemnek. Nem sokkal később a vesztes kutya már nem élt.

Ezután újabb két kutya csapott össze, ám a harc olyan hangosra sikerült, hogy a szomszédok rendőröket hívtak. A Pest Vármegyei Főügyészség büntető eljárás elindított a férfi ellen.

Dr. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője az AcNews-nak elmondta, milyen ítéletre számíthat a férfi.

„Nyíregyházán történt a viadal, de a férfi Pest megyében él. Az ügyészségnek tehát joga van állatvédelmi peres eljárást indítania a férfi ellen. Ez egy polgárjogi per, aminek az a célja, hogy az állattartástól végleg eltiltsák” – fogalmazott a szóvivő.

„Az ügyben tiltott állatviadal szervezése és más bűncselekmények miatt büntetőeljárás is indult. Itt pénzbírságot szabhatnak ki a férfira, de az sem kizárt, hogy börtönbüntetéssel sújtják, aki ilyen könyörtelenül bánt a kutyákkal.”

Dr. Szilágyi László, a főügyészségi csoportvezető ügyész sajtószóvívője lapunknak elmondta, hogy már ítélet is született az üggyel kapcsolatban.

„Az ügyben 8 vádlott volt, akiket tiltott állatviadal szervezésének, illetve állatkínzás bűntettében mondott ki bűnösnek elsőfokon a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ítélet csak egy vádlottal szemben lett jogerős, akit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság” – árulta el a szóvívő.

Az ügyészség azonban súlyosabb büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

„Másodfokon 2022 decemberében jogerős ítélet született az ügyben, melyben 4 vádlott esetében is végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki a Nyíregyházi Törvényszék.”

A polgári per során sikeresen eltiltotta a bíróság a vádlottakat a kutyatartástól, egyeseket végleges hatállyal, míg másokat több évre.

A négy börtönre ítélt vádlott közül háromra 1 éves szabadságvesztés vár, egy pedig 8 hónapra kerül a rácsok mögé.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés