ACNEWS

Börtönbe kerül a polgármester, 200 milliót lopott a társaival

Lenyúlta a netes csaló az idős bácsit., a bank mossa kezeit Fotó: Virág Márton
Lenyúlta a netes csaló az idős bácsit., a bank mossa kezeit Fotó: Virág Márton
Lecsapott a NAV Újszentiván korábbi polgármesterére, rajta és négy társán több mint 200 milliót keres a hatóság.
Hirdetés
Ad image

A botrány akkor robbant ki, amikor tavaly februárban a NAV nyomozói őrizetbe vették Putnik Lázárt, a Csongrád-Csanád vármegyei Újszentiván első emberét. Válaszul a képviselőtestület azonnal feloszlatta magát. Most pedig a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője közölte: a volt polgármestert és társait bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és pénzmosással vádolja.

A vád szerint a polgármester 2017 júliusában támogatási kérelmet nyújtott be a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz 80 férőhelyes munkásszállás építésére. A pályázat alapján az önkormányzat 222 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, utólagos elszámolás mellett. 

Árulkodtak a hamis számlák

A vádlottak már a pályázat benyújtásakor tudták, hogy a pályázatban megjelölt összköltségnél jóval alacsonyabb áron kivitelezhető a beruházás. Ezért a közbeszerzés során egy olyan fővárosi székhelyű cég nyert generálkivitelezőként, amelyet ténylegesen a polgármester irányított. És amelyet csak a valós költségekhez képest jóval nagyobb összegű számlák kiállítása érdekében vontak be. Mindezt az ugyeszseg.hu oldalán tették közzé.

A túlárazás mértéke több mint 100 millió forint volt, az ezzel kapcsolatos fiktív számlákat a polgármester utólag nyújtotta be. A vádlottak a munkásszálló berendezéséről is túlárazott, 23 millió forintos számlákat adtak be az elszámoláskor. Az így megszerzett pénz egy részéből a volt polgi cége vadászházat vásárolt. Más része szintén az érdekeltségébe tartozó helyi szövetkezethez jutott.

Csaltak a közmunkásokkal is

A főügyészség a munkásszálló kivitelezése során elkövetett bűncselekményekkel nemcsak a volt polgármestert vádolta. Hanem az ügyintézőjét, a budapesti székhelyű cég két vezető tisztségviselőjét és egy berendezéseket szállító cég vezetőjét is.

A vádirat része az is, hogy a közmunkaprogrammal is csalt a volt polgármester. Arra utasította az önkormányzat dolgozóit, hogy olyan személyeket jelentsenek be, akik nem is dolgoztak közmunkásként. Emiatt az állami költségvetést további 8,4 millió forint vagyoni hátrány érte.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés