ACNEWS

Bosszút áll Dollyért az EU nagyasszonya: pusztuljanak a farkasok

Korlátozná az EU a farkasok védett státuszát - fotó: WWF
Korlátozná az EU a farkasok védett státuszát - fotó: WWF
Elege lett és hadat üzent a farkasoknak a kedvenc póniját gyászoló Ursula von der Leyen.
Hirdetés
Ad image

Szemléletváltás kezdődik az uniós régióban élő farkasfalkák, medvék, hiúzok megítélésben, és felülvizsgálják a velük szemben hozott vadászati szigort. Legalábbis erre utal az Európai Bizottság elnöke kezdeményezése: az unió tagországai lépjenek fel a farkasok fenyegetése ellen.

Az ügy előzménye Ursula von der Leyen személyes érintettsége. Tavaly egy farkas megölte kedvenc pónilovát, Dollyt, miközben az a család másik lovacskájával békésen legelészett Hannover közelében. A vérengzésnek aznap a pónikon kívül összesen 12 juh és tehén is áldozatul esett. Azt a farkast azóta kilőtték. Az EU elnöke már korábban is pedzegette a farkasok védett státusának újraértékelését, de Dolly lemészárlása volt az utolsó csepp a pohárban.

Okos állat a farkas, a villanypásztor sem állja az útját, beássa magát alatta Fotó: MTI

„A farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is” – idézte az Index az Európai Unió elnökének hétfői közleményét. Amely kiemelte, hogy egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a farkasok visszatérése azokba a régiókba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen. Különösen ott, ahol a helyi mezőgazdasági és vadászati közösségek nem alkalmazzák teljeskörűen a haszonállatok elleni támadások megelőzését célzó intézkedéseket. Például a villanypásztort.

A brüsszeli testület felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatot. Az összegyűjtött információk alapján a bizottság új javaslatot dolgoz ki, amely módosíthatja a nagyragadozók védett státuszát – írta a magyarallatvedelem.hu.

De Magyarországon is súlyos gondot okoznak a farkasok az állattartó gazdák és a vadásztársaságok számára. A vadállományban és szabadon tartott haszonállatok között okozott pusztításért az állam felel. Ez az egyik oka annak a vadászok szerint, hogy a nemzeti parkok igyekeznek elbagatellizálni a problémát. Volt olyan telkibányai gazda, akinek a szabadon tartott csordájából 50-60 borjú nem került be az istállóba a farkasok miatt, 6-7 juhát pedig széttéptek a ragadozók.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés