ACNEWS

Botrány Németországban: sok vagy kevés a fehér játékos a válogatottban

Katrin Göring-Eckardt Fotó: Shutterstock
Katrin Göring-Eckardt Fotó: Shutterstock
Németország ünnepli DFB-válogatott 2:0-s győzelmét Magyarország ellen. Csak épp „nincs elég fehér játékos” a válogatottban.
Hirdetés
Ad image

A Bundestag alelnöke, a Zöld Pártos Katrin Göring-Eckardt is dicsérni akarta a német csapatot – de megfogalmazása felháborodást váltott ki.

Göring-Eckardt nem sokkal a végső sípszó után egy később törölt tweetben azt írta az X-en: „Ez a csapat tényleg nagyszerű. Képzeljük el egy pillanatra, hogy csak fehér német játékosok vannak”. Ezután számos X-felhasználó rasszizmussal vádolta Göring-Eckardtot.

Fotó: @GoeringEckardt/X

„Aki a német válogatott játékosainak bőrszínét teszi szóvá, az rasszizmust gyakorol, függetlenül attól, hogy milyen motiváció áll mögötte” – írta Ahmad Mansour közel-keleti szakértő és újságíró a Göring-Eckardt-tweethez.

Az FDP alelnöke, Wolfgang Kubicki szerint „igazán aggasztó, ha Németországban az embereket a bőrszínük alapján ítélik meg”. Reméli, hogy Göring-Eckardt gyorsan törli a tweetjét. Manuel Ostermann, a Német Rendőrszakszervezet helyettes vezetője pedig szemrehányást tett a zöld politikusnak: „Ön az embereket a vizuális jellemzőik alapján ítéli meg. Ez a saját definíciója szerint rasszizmusnak kellene lennie”.

Göring-Eckardt tweetje rövid időn belül több mint 4000 kommentet gyűjtött és rengetegen megosztották.

Amire Göring-Eckardt valószínűleg a megjegyzésével utalt: a WDR „Sport Inside” című műsorának vitatott ARD-felmérése, amely az „Egység és igazságosság és sokszínűség” című tévéfilm miatt kapott nagy figyelmet. Ebben minden ötödik ember azt állította, hogy szívesebben látna ismét több fehér játékost a DFB csapatában. A felmérés szerint a németek 17 százaléka tartotta szégyenletesnek, hogy a DFB-kapitány török gyökerekkel rendelkezik.

A felmérés felháborodást és értetlenséget váltott ki. Julian Nagelsmann szövetségi edző önmagában a kérdést „őrültségnek” nevezte – írja a Bild.

Viszont Göring-Eckardt a tweetjével most pontosan ugyanarra a vonalra lépett. A többezer többnyire felháborodott válasz után a politikus is rájött erre. Göring-Eckardt négy órával később eltávolította a tweetet, azt írva: „Töröltem a tweetemet. Sajnálom, hogy így fogalmaztam. Felháborított, hogy a németek 21%-a jobban szeretné, ha több „fehér” lenne a válogatottban. Büszke vagyok erre a csapatra, és remélem, hogy még mindig meg tudjuk nyerni ezt a 21%-ot”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés