ACNEWS

Botrány Versenden: 3-szor lopta el a falu pénzét a polgármester

Fotó: Virág Márton
Fotó: Virág Márton
Megdöbbentő, mit művelt Kárász István polgármester: kétszer elítélték költségvetési csalásért, most harmadszor áll a bíróság elé.
Hirdetés
Ad image

Elege van a versendieknek a polgármesterükből. Kárász 2010 óta polgármester a faluban, s ez idő alatt a bíróság kétszer marasztalta el: 2017-ben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásért és sikkasztásért pénzbüntetést kapott. Majd 2023 áprilisában költségvetési csalásért egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Utóbbi miatt a Pécsi Törvényszék méltatlannak mondta Kárászt a hivatalára. Kárász ez ellen háromszor is fellebbezett, s így csak februárban 20-án lett jogerős a törvényszék végzése. Ennek ellenére továbbra is ő maradt a faluja első embere. Ami felháborította a falubelieket, hiszen Kárász hamarosan újra bíróság elé áll. Ezúttal üzletszerűen elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják.

Az óvodások ebédjére sem maradt pénz

Mint azt a nepszava.hu megírta, Kárásza korábbi ügyekben 1,2 milliót majd 4,5 milliót utalt jogtalanul a saját számlájára, a mostani vád szerint már 74 millió forinttal tette ugyanezt. Eközben Versend csődközeli helyzetbe sodródott. A 900 lelket számláló falucska  csaknem 100 milliós törleszthetetlen adósságot halmozott fel. Emiatt időnként nem jutott ebéd a helyi iskola és óvoda 130 gyermekének, és évek óta nem osztottak szociális alapon járó tűzifát a rászorulóknak. Romokban volt a falu költségvetése, mégis a visszaéléseiről elhíresült és méltatlanná vált polgármester dönthetett Versend pénzügyeiről.

Újságcikk buktatta le a polgármestert

A lap március 13-án írásban megkérdezte a Baranya Vármegyei Kormányhivatalt, mikor várható változás a falu élén. De választ nem kaptak. Azonban kiderült, a kormányhivatal a Népszava cikkét követő napon felmentette a posztjáról Kárász Istvánt. Ezt megerősítette a Versend ügyeit intéző babarci közös önkormányzati hivatal jegyzője, Lévai Bálint is. Időközi polgármester-választást nem tartanak Versenden, tette hozzá a jegyző, hisz három hónap múlva önkormányzati voksolás lesz Magyarországon, addig Kovács György alpolgármester lesz a falu első számú vezetője. Hogy pontosan mekkora az adóssága a versendi önkormányzatnak, azt a következő hetekben összegzik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés