ACNEWS

2024. July 08.   |   Ellák napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Brüsszel fenyeget: a magyar elnökség ezzel véget ért

Brüsszel. Fotó: Pixabay
Brüsszel. Fotó: Pixabay
Orbán Viktor ma megérkezett Moszkvába, hogy találkozzon Putyinnal. Az esemény nem ragadtatta el az uniós vezetőket.
Hirdetés
Ad image

Orbán Viktor megérkezett Moszkvába, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ezért az uniós vezetők megrovásban részesítették a magyar elnököt, valamint jelezték, hogy nem az Európai Unió nevében beszél Putyinnal. Magyarország egyébként hétfőn vette át az unió soros elnökségét, ezalatt az idő alatt Orbán már meglátogatta Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, valamint megalakította a Hazafiak Európáért szövetséget más jobboldali, nacionalistákkal karöltve.

Ezután döntött úgy a Reuters beszámolója szerint, hogy békemisszióra megy Moszkvába, mindössze pár nappal a NATO-csúcstalálkozó előtt. „Egy ilyen találkozóval a magyar elnökség véget ér, mielőtt még igazán elkezdődött volna. Úgy tűnik, Magyarország nem értette meg a szerepét... Az EU-tagállamok szkepticizmusa sajnos jogos volt. Minden Budapest érdekeinek előmozdításáról szól.” – mondta egy uniós diplomata, akivel többen is egyetértettek. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője külön hangsúlyozta, hogy Orbán Moszkvai látogatása során semmilyen formában nem képviseli az EU-t. Petteri Orpo finn miniszterelnök pedig egyenesen nyugtalanítónak nevezte a találkozást. „Látogatása az uniós elnökségi feladatok semmibe vételéről tanúskodik, és aláássa az Európai Unió érdekeit.” – írta csütörtökön egy Twitter-bejegyzésben.

Orbán Viktor a vádakra válaszul elismerte, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyaljon, azonban szerinte a békét nem lehet egy kényelmes brüsszeli karosszékből megteremteni. „Nem dőlhetünk hátra és várhatjuk, hogy a háború csodával határos módon véget érjen.” – írta a magyar államfő az X-en.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés