ACNEWS

Nagy a baj, de az uniónak már erre sincs pénze

Fotó: Illusztráció / Pexels
Fotó: Illusztráció / Pexels
Az Európai Unió évi 1,2 milliárd eurót tesz a szociális alapjába, amelyből a tagországok természeti katasztrófák után részesülhetnek. Ez most elfogyott.
Hirdetés
Ad image

A katasztrófa sújtotta területeken a segélyezési intézkedésekre rendelkezésre álló források már nem elegendőek – közölte kedden a brüsszeli hatóság. A pusztító időjárási események számának növekedését hibáztatják emiatt.

Csak júliusban és augusztusban tizenkétszer aktiválták az uniós katasztrófavédelmi mechanizmust. Kiváltó okok voltak az erdőtüzek, az árvizek és az ukrajnai vészhelyzetek is – magyarázta Janez Lenarcic illetékes uniós biztos. Az elmúlt két évben robbanásszerűen megnőtt az európai polgári védelmi rendszerhez benyújtott segítségnyújtási kérelmek száma. Ez 400 százalékos növekedést jelent.

„A források elérik a határaikat – mondta a szlovén politikus. – Hamarosan lehet, hogy nem tudunk majd segíteni, amikor szükség van rá”. Az adatok szerint 2021-ben és 2022-ben már teljesen elfogytak a források. Az idei évben a természeti katasztrófák egyre nagyobb méreteket öltöttek. Ékes példa erre a görögországi és spanyolországi erdőtüzek és árvizek, valamint a szlovéniai árvíz.

„Ahhoz, hogy megőrizzük az élhető jövőt és túléljük ezt a brutális új normális helyzetet, mindenekelőtt több és jobb beruházásra van szükségünk a megelőzés és az alkalmazkodás terén” – mondta az uniós biztos az X-en.

Az EU vészhelyzetekre képzett tartaléka jelenleg évente legfeljebb 1,2 milliárd eurót tesz ki. Az EU Bizottsága a 2024 és 2027 közötti időszakra 2,5 milliárd euróval kívánja növelni az alapot. Ebbe azonban a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is bele kell egyeznie.

A 2,5 milliárd euró soknak hangzik, de a környezeti katasztrófák esetén gyorsan elfogy. Összehasonlításképpen: a svájci Prognos elemzőintézet csak a németországi Áhr-völgyi árvízkárok összegét 40 milliárd euróra becsüli – ez nagyjából az Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott összes amerikai katonai segély értékével összevethető.

„A mostani görögországi árvízkárokat is csak az EU enyhítheti. Itt is horribilis költségek várhatók. Athén legfeljebb 2,25 milliárd eurót vehet fel különböző uniós kasszákból” – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. – „Az árvizek enyhítésére létrehozott munkacsoport kedden kezdi meg munkáját. Többek között az Európai Szociális Alapból érkezhet pénz, amelyet még nem költöttek el.” – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés