ACNEWS

Brutális ára lett az angoltudásnak

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Olyan magasak már a nyelvi különórák árai, hogy a családi kassza egyre nehezebben bírja el. Pedig nagy szükség van a nyelvtudásra.
Hirdetés
Ad image

Az idei évtől kezdve már nem kötelező a diploma megszerzéséhez a B2-es nyelvvizsga, miután a 2023-ban hozott jogszabályi módosítás értelmében a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek a nyelvtudásra vonatkozó követelményekről.

Sok család viszont ennek ellenére is fontosnak tartja, hogy a csemetéje beszéljen nyelveket. A különórák viszont egyáltalán nem olcsók. Egyéni angolórák esetén 5 500 – 14 000 forint között mozognak, így évente több mint fél millió forintot is költhetnek a szülők a gyerekeik nyelvi oktatására.

Ha valaki heti egyszer járatja a gyermekét különórára az egy hónapban 22 ezer és 56 ezer forint közötti összeget jelent, ami egy évben már 264 ezer és 672 ezer forintot jelent – írja a Pénzcentrum.

A különórákat elsősorban a közép- és felső középosztálybeli családok engedhetik meg maguknak. Persze függ attól, hogy egyéni, vagy csoportos foglalkozásról van-e szó, milyen nyelvet választanak, és milyen szintre akarnak eljutni a tudásukkal.

Az egyéni oktatása nyilván drágább, de sokszor hatékonyabb. Az angol-német pedig még mindig olcsóbb, mint a japán, vagy a kínai nyelvoktatás.

A nyelvtudás továbbra is elengedhetetlen a versenyképes pozíciók betöltéséhez és azok a szülők, akik külföldi egyetemi továbbtanulást terveznek gyermekeiknek, nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra. Ebben pedig az is nagy előny, ha korán kezdenek nyelvet tanulni a fiatalok.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés