ACNEWS

Szörnyű hétvége: szaharai por és pollencsúcs okoz szenvedést

Szaharai por / Fotó: shutterstock
Szaharai por / Fotó: shutterstock
Hátborzongató, amikor halványsárgán villog a horizont, és a levegő úgy csillog, mint egy akvarellfestmény! Ezt a természeti jelenséget a hétvégére ismét kilátásba helyezik a meteorológusok – miközben vasárnap lehet a legforróbb tavaszi nap - akár 26 fok is.
Hirdetés
Ad image

Az évszakhoz képest rendkívül meleg légtömeg Északnyugat-Afrika felől vasárnaptól elképzelhetetlen mennyiségű port katapultál a légkörben egészen Európáig.

A porrészecskék egy koncentrált felhőtömegben legutóbb nagyszombaton haladtak át hazánk felett  – és világos vagy halványsárgára színezték az eget.  

Bár ez az autótulajdonosoknak, asztmásoknak és kirándulóknak kellemetlen – semmiképpen sem hátrány, különösen nem a világ klímára legérzékenyebb területei számára. A Szaharában évente keletkező 500 millió tonna por fontos szerepet játszik az erdők létfontosságú anyagokkal való ellátásában, mivel hatalmas mennyiségű tápanyagot, például kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A szaharai por az a „légköriből hulló” trágyázásához is hozzájárul.

Az aeroszolok tompítják a napsugárzást és ezáltal a hőmérsékletet – s bizony a „felhőszakadásszerű” sárga égbolt az allergiások százezreinek jelent valamiféle zárlatot. Különösen azért, mert a pollenvirágzás is felerősödik. Azt, hogy a meteorológiai kísértésnek mikor lesz ismét vége, egyelőre nem lehet pontosan megjósolni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés