ACNEWS

Brutális meddőségi adatok láttak napvilágot

Minden hatodik európai meddő, Amerikában és Kínában rosszabb a helyzet.

Hirdetés
Ad image

Minden hatodik európai meddő, Amerikában és Kínában rosszabb a helyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tíz éve óta először adott ki ilyen globális becslést. Tanulságul megállapították: szükség van a termékenységi kezelések kiszélesítésére.

A meddők körébe azokat sorolták, akiknél 12 hónap rendszeres, védekezés nélküli szexuális kapcsolat után sem sikerült a fogantatás.

A legmagasabb meddőségi arányt, 23,2 százalékot, azaz a lakosság közel negyedét a Csendes-óceán nyugati részén regisztrálták. Ebbe a térségbe tartozik Kína és Japán, valamint Ausztrália és Új-Zéland is – írja a Daily Mail.

Európában a meddőségi ráta 16,5 százalék volt, azaz körülbelül minden hatodik , az Egyesült Államokban pedig, ahol 20 százalék körüli volt az arány, minden ötödik embert érint.

Összességében a WHO szerint a globális átlag 17,5 százalék.

Ez nem jelenti azt, hogy ezek az emberek soha nem tudnának gyermeket vállalni, csakhogy a termékenységi kezelésekhez való hozzáférés túl drága.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint: „A jelentés egy fontos igazságot tár fel: a meddőség nem tesz különbséget. Az érintettek puszta aránya azt mutatja, hogy szélesíteni kell a termékenységi ellátáshoz való hozzáférést, és biztosítani kell, hogy ez a kérdés többé ne kerüljön háttérbe az egészségügyi kutatásban és politikában, hogy a szülői szerep biztonságos, hatékony és megfizethető módjai elérhetőek legyenek azok számára, akik erre vágynak” – mondta.

A WHO szexuális és reproduktív egészséggel és kutatással foglalkozó igazgatója, Dr. Pascale Allotey hozzátette, hogy a megfizethető termékenységi kezelés hiánya a családra vágyókat anyagi csődbe juttathatja.

„Emberek milliói szembesülnek a katasztrofálisan nagy egészségügyi költségekkel, miután kezelésre szorulnak,  s ez gyakran szegénységi csapdát jelent az érintettek számára” – fejtette ki a szakember.

Dr. James Kiarie, a WHO fogamzásgátlással és termékenységi ellátással foglalkozó vezetője így nyilatkozott az újságíróknak:

„A rendelkezésünkre álló adatok alapján nem mondhatjuk, hogy a meddőség növekszik. A meddőséggel kapcsolatban további kutatásokra van szükség az egyértelmű okok azonosítása érdekében.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés