ACNEWS

Brutális tiltólistát kapnak a magyar iskolák

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Bevezetnék az iskolákban a tiltott tárgyak listáját. Másik változás, hogy az egészségügyi intézményekben lesz ki- és beléptető kapu.
Hirdetés
Ad image

Hétfőn az Országgyűlés keretei között nyújtott be 90 oldalas jogszabály-módosítást. Ennek egyik pontja az, hogy milyen tárgyak lesznek tiltottak az iskolákban, illetve eszerint az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és szekrényét. A tiltott tárgyakat pedig el is kobozhatják. Másik változás a módosításban, hogy a jövőben a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat látja majd el.  A HVG arról is beszámolt, hogy a fentiek mellett a tervek szerint a kórházakban egy elektronikus beléptetőrendszert vezetnek majd be. Ennek célja, hogy ellenőrizni tudják a beosztottak munkaidejének betartását, illetve az intézménybe történő be- és kilépésüket.

A javaslatot a lap információi szerint már ma, kivételes eljárás keretei között el fogják fogadni. A tiltott tárgyak listáján a hírek szerint a mobiltelefonok is szerepelni fognak, amit ezek szerint se a kollégiumban se az iskolákban nem lehet majd használni. A kormány érvelése szerint ennek oka, hogy a készülékek elvonják a tanulásról a diákok figyelmét, valamint az iskolai zaklatásban is nagy szerepet játszanak. A kitételek között azonban az is szerepel, hogy amennyiben egy tanár úgy ítéli meg, használható lesz a mobil, a tablet és a laptop is.

A kérdés pedig jogos. Mégis hogyan lehet ezt ellenőrizni? Az iskolaőrök feladatköre fog bővülni. Ők a jogszabály-módosítás szerint bármikor ellenőrizhetik a nebulók táskáját, valamint a padjaikat és a szekrényüket is átkutathatják. Érdekesség, hogy ha elkobozzák a tiltott tárgyak valamelyikét, például egy nem olcsó laptopot és azután abban kár keletkezik a jogszabály szerint se a nevelési-oktatási intézmény, se az iskolaőr (vagy éppen a tanár) nem felel. Azaz, ha elveszik a gyerek telefonját, vagy éppen a tabletjét és az összetörik, akkor az a szülő felelőssége.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés