ACNEWS

Brutálisan drága lehet a kenyér

Három összetevője van a hatalmas drágulásnak.

Hirdetés
Ad image

Három összetevője van a hatalmas drágulásnak.

A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban. Ezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, de abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején. Az elmúlt 7-8 év csöndje után a hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is – szinte – duplázódást látni.

Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta, tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár.

„Sőt, a százezer forint sem ritka, a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni; van a világpiacon egy felszippantó erő. Az erő három összetevője: energiaválság, szuperciklus, Covid okozta gazdasági változások” –fogalmazott.

A drágulás természetesen megjelenik a liszt árában is, kenyérfronton így nem sok jóra lehet számítani. Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de Hollósi Dávid szerint csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték.

„A korábbi években könnyebb volt a szabad piacról terményeket vásárolni, most nehéz. Aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá” – magyarázta.

Így tehát van egy negyedik összetevője is a drágulásnak: a hiánycikk státusz. A kiskereskedelmi áremelkedésről elmondta, egy 50 százalékos lisztdrágulásból azért nem lesz ugyanekkora kenyérár-növekedés.

„A problémát az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket, de azért egy 40 százalékos drágulás kicsit erős lenne.”

Ismert, a malmok 40 százalékkal emelik a liszt átadási árát, de szerinte összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet, ám ez csak ’a tankönyvi matematika’, több befolyásoló tényező módosíthatja az árat tavaszig.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés