ACNEWS

Brutálisan lehúzzák a Magyar Posta ügyfeleit

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Újfent megnövekedett a Magyar Posta és annak szolgáltatásai nevében elkövetett visszaélések száma. A cég most figyelmeztetést adott ki.
Hirdetés
Ad image

Az utóbbi időszakban sajnos ismételten megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai nevében történő visszaélések száma. Ezekben a cég védjegyeit, logóját és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Ezekről pedig egyre több bejelentés érkezik – olvasható a Posta honlapján.

A hamis e-mailben vagy sms-ben, telefonhívásban csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg jótékonysági akció kapcsán kériknek adategyeztetést. De olyanra is volt már példa, hogy egy bizonyos összegű díj, esetleg adomány kifizetését, vagy fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva. Ekkor az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy sms-ben próbálnak pénzt kicsalni. Ezekben az esetekben a bűnözők legtöbbször feladási, biztosítási vagy megbízási díjra hivatkoznak.

Az e-mailben látható linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett. Az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközünkre. Ezért, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, ne kattintsunk a benne szereplő hivatkozásokra. Személyes adatokat pedig semmiféleképpen ne adjunk meg!

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát. Ebből rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés. Az egérmutató e-mailcím fölé mozgatásával ellenőrizhető, hogy az így megjelenő link valóban posta.hu-ra mutat-e. Érdemes összevetni a küldő e-mailcímét a Magyar Posta korábbi, azonos témában küldött és már hitelesnek bizonyult üzeneteivel.

„Legyünk éberek, mert Társaságunk soha nem küld külföldi telefonszámról vagy „.com” végződésű e-mailcímről ügyfélértesítéseket!” – figyelmeztetnek honlapjukon. A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld fizetési értesítést. Ebben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés