ACNEWS

Bukik a tűzszünet: nincs elég cserélhető túsza a Hamasznak

Gáza / Fotó: shutterstock
Gáza / Fotó: shutterstock
Hamász egyik képviselője kifejtette, hogy a tűzszüneti javaslatot azért utasították el eddig, mert nem volt 40 élő túszuk az Izrael által kért a kategóriákból.
Hirdetés
Ad image

A megállapodás első szakasza a nők, a női katonák, az 50 év feletti és az 50 év alatti, súlyos egészségügyi problémákkal küzdő férfiak szabadon bocsátásáról rendelkezett volna. De ezt a Hamász már nem tudja – objektív okokból – teljesíteni. Izrael ezért most azt javasolja, hogy a hiányt katonákkal vagy 50 év alatti túszul ejtett férfiakkal pótolják.

Az Egyesült Államok egy új kompromisszumos javaslattal kívánja segíteni a tűzszünetről szóló közvetett tárgyalások sikerét. Egyiptom és Katar közvetítésével további túszok esetleges szabadon bocsátásáról tárgyalnak – az egyes személyek koráról, neméről és állapotáról alkudoznak.

A Hamász a Gázai övezetben fogva tartott több mint 100 túsz közül 40-et engedne szabadon a hathetes tűzszünet alatt. Ezt 900 palesztin fogolyért cserébe kapnák – köztük 100 olyanért, akiket izraeliek meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Ez az új javaslat azonban most már kompromisszumokat követel mindkét féltől.

Izrael azt követeli, hogy a Hamász engedjen szabadon 40-et a feltehetően 100 még életben lévő túszból, még akkor is, ha néhányuk nem felel meg az eredeti feltételeknek, hogy humanitárius okokból szabadon engedjék őket – jelentette a hírportál. Azt javasolják, hogy a hiányt katonákkal vagy 50 év alatti túszul ejtett férfiakkal pótolják. Cserébe Izrael ezután minden egyes ilyen túszért nagyobb számú palesztin foglyot engedne szabadon – idézte a tisztviselőket a Wall Street Journal.

Nem világos azonban, hogy a Hamász beleegyezik-e a kompromisszumba, és hajlandó-e elengedni azokat a túszokat, akik katonák vagy 50 év alatti férfiak. A Hamász ez utóbbiban látja a nyomásgyakorlás eszközét a tartós tűzszünet kikényszerítése érdekében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés