ACNEWS

Buktuk: nem cserélik ki többé az áruházak a hibás terméket

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Hibás a termék? Javítani kell, nem kicserélni. Hogy ez idő, pénz, teher a fogyasztónak. Kit érdekel? Ha az Európai Unió véglegesen jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket csere helyett – tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

A jogszabály megerősíti a fogyasztók javításhoz való jogát, egyértelműsíti a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással vagy javíttatással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek élettartamát.

A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.

Az uniós jog szerint a gyártók a jótállási időn túl is kötelesek lesznek megjavítani bizonyos közhasználatú háztartási készülékeket, ha azok még javítható állapotban vannak, így például a mosógépeket, a porszívókat, sőt az okostelefonokat is. Ezen árucikkek listája idővel tovább bővülhet. A javítás idejére a fogyasztók cserekészülékre tarthatnak igényt. Ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, előbb egy felújított eszközt kell ajánlani helyette.

A fogyasztók európai javítási tájékoztatók alapján fogják tudni összehasonlítani, hogy a meghibásodás jellege szerint milyen áron, mennyi idő alatt és milyen feltételekkel vállalják az egyes szolgáltatók a javítást.

Európai online platform jön létre, ahol a fogyasztók országokra lebontva találhatják meg a helyi javítóműhelyeket, a felújított cikkeket értékesítő, illetve a meghibásodott termékeket felvásárló üzleteket, valamint a közösségi javítási kezdeményezéseket.

A jogszabály kihirdetése utáni 20. napon lép hatályba, a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés