ACNEWS

Bumeráng meteorit tért vissza a Földre

Körülbelül 10 000 évvel ezelőtt egy földi lávadarab, amelyet egy heves robbanás az űrbe repített, meteoritként tért vissza és csapódott a Földbe.
Hirdetés
Ad image

Az „Északnyugat-Afrika 13188 (NWA 13188)” nevet viselő meteoritot öt évvel ezelőtt fedezték fel Marokkóban. A szakértők megvizsgálták a 646 grammos követ, és összetétele miatt földi eredetre gyanakodtak. Most a francia CNRS kutatóközpont Jérome Gattacceca által vezetett csapata közzétette eredményeit. Ezek szerint az NWA 13188 tűnik az első olyan meteoritnak, amely a Földről származik.

„A jól fejlett fúziós kéreg jelenléte erősen arra utal, hogy az NWA 13188 valóban egy meteorit” – írták a kutatók a franciaországi Lyonban tartott konferencián tartott előadásukban.

A meteoritok olyan kövek, amelyek az űrből a Föld légkörén keresztül jutotnak a földre. A folyamat során a kőzet körül úgynevezett fúziós kéreg alakul ki. Ennek oka: amikor a tárgyak belépnek a Föld légkörébe, erősen lelassulnak, és a súrlódás miatt rendkívül forróvá is válnak, a kőzet megolvad. A kisebbek akár el is éghetnek.

Északnyugat-Afrika 13188 (NWA 13188) Fotó: Jerome Gattacceca/The Meteorological Society

Az is „kizárt, hogy az NWA 13188 mesterségesen előállított, ’hamis’ meteorit lenne” – mondták a kutatók. A berillium-10, a hélium-3 és a neon-21 izotópok magas koncentrációja inkább arra utal, hogy az NWA 13188 mintegy 10 000 évig utazott az űrben.

Úgy gondolják, hogy a követ egy égitest becsapódása dobhatta ki az űrbe a Földről. Egy alternatív elmélet szerint a Földről egy vulkánkitörés során repült az űrbe.

De hogy a meteorit hogyan hagyta el a földi légkört és miért vissza bumerángként a Földre, egyelőre rejtély marad – írja a bild.de

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés