ACNEWS

Putyin repülő Csernobilt szabadít ránk a születésnapján – VIDEÓ

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Vlagyimir Putyin a születésnapja alkalmából a félelmetes, korlátlan hatótávolságú nukleáris rakétájának kilövésére készül.
Hirdetés
Ad image

A Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta, amelyet a szakértők „repülő Csernobilnak” neveznek, hetekig képes repülni. A félelmetes rakéta eddigi 13 tesztje sikertelen volt.

Műholdfelvételek és repülési adatok azonban arra utalnak, hogy Putyin – aki szombaton ünnepli 71. születésnapját – készen áll az ítéletnapi fegyver bevetésére. Föld körüli pályára küldi.

A Novaja Zemlja bázison és annak közelében lévő repülőgépek és járművek mozgása összhangban van a korábbi tesztelési előkészületekkel. A pilótákat még arra is figyelmeztették, hogy kerüljék el a közeli légteret – írja a Sun.

Egy korábbi, 2019-es teszt hét ember halálához vezetett, akik megpróbálták megmenteni a lezuhant szigorúan titkos rakétát. Mind a heten Szarovból származtak, egy olyan zárt nukleáris városból, ahol a külföldieknek tilos a belépés. Putyin „nemzeti hősöknek” nevezte őket, anélkül, hogy haláluk részleteit megmagyarázta volna.

A szülinapos a Burevesztnyikre úgy tekint, mint egy korlátlan hatótávolságú, „világvége” fegyverre. Folyamatosan a légtérben tud maradni. A Kreml szerint ez egy alacsonyan repülő „lopakodó” cirkálórakéta, amelyet a meglévő nyugati légvédelem képtelen lenne elfogni. A rakéta emellett képes nukleáris robbanófejek célba juttatására is a világ bármely pontjára.

A NATO által Skyfall néven ismert Burevesztnyik rakétát Putyin 2018 márciusában jelentette be nyilvánosan a nemzethez intézett éves beszédében, öt másik úgynevezett „szuperfegyverrel” együtt.

A rakéta oroszul „viharmadarat” jelent és a feltételezések szerint először 2020 januárjában próbálták ki sikeresen. A tervek szerint 2025-re készült volna el, de a források szerint a fejlesztés felgyorsult az Ukrajnában zajló háború miatt.

A nukleáris meghajtású, nagyon nagy hatótávolságú rakétát az amerikai katonai hatóságok 2021-ben „egyedülálló, interkontinentális hatótávolságú fegyverként” jellemezték.

Úgy tervezték, hogy nukleáris robbanófejet hordozhasson. A beépített mini méretű atomreaktor sokkal nagyobb hatótávolságot biztosít, mint bármelyik korábbi nem ballisztikus cirkálórakéta. A nukleáris energiamag elméletileg lehetővé tenné, hogy többször is körberepülje a Földet, mielőtt célba érne.

Emellett rendkívül alacsony magasságban is képes sík repülési pályát követni, ami „láthatatlanná” teszi, mivel a legtöbb rakétaérzékelő rendszer hatótávolsága alatt repül.

A robbanófej csak egy része Putyin félelmetes arzenáljának, amely akár 6000 nukleáris és egyéb szuperfegyverből áll.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés