ACNEWS

Vigyázat: életveszélyesek a balatoni busák

Fotó: Youtube / FEEDERMANIA & VENOM
Fotó: Youtube / FEEDERMANIA & VENOM
A legborzalmasabb forgatókönyv: egy 20 kilós busa kiugrik a vízből, és fejbe találja a gyanútlan csónakázót.
Hirdetés
Ad image

Magyarországon két busafaj is létezik, bár egyik sem őshonos. A Balatonnál is rengeteg kárt okoznak a természetben és az emberben is egyaránt. A közösségi médiát mostanában elárasztották azok a felvételek, melyeken jól látszik, ahogy a halsereg úgy ugrál ki a vízből, mintha kiakarnának onnan menekülni. Ez leginkább a fehér busára jellemző, és ez a menekülési stratégiájának a része.

„A csónakmotorok keltette hangok és rezgések váltják ki belőlük a viselkedést, ráadásul láncreakcióról van szó: ha egy-két hal elkezd ugrálni, a többiek is megijednek, és százával vetik magukat a levegőbe” – mondta a 24.hu-nak a hidrobiológus Vitál Zoltán, aki szerint meglehetősen veszélyes a busa, ha az ember a vízen van.

A legrosszabb, ha két csónak halad egymás mögött kis távolságban vagy mondjuk vízisíelőt húz maga után, mert így az első motor által megriasztott busák a mögötte érkezőt érik. Egy 2-3 kilós hal is keményen fejbe tudja vágni az embert, de a fehér busa egyméteresre és 15-20 kilósra is megnő. Ez okozhat csonttörést, ájulást, vízbe esést is – és fulladást.

A busák azonban nem csak a Balatont uralják, megtalálhatók a Tiszában, a Vág folyóban vagy a Körösökben is – na, és ott is ugrálnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés