ACNEWS

Buszmegállóban hagytak egy 30 milliós Tiziano festményt

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia
A reneszánsz Tiziano festményét kétszer lopták el. Végül egy londoni buszmegállóban bukkantak rá, most pedig árverésre kerül.
Hirdetés
Ad image

Az olasz reneszánsz mester, Tiziano kétszer ellopott festménye, amelyet egy londoni buszmegállóban találtak egy műanyag zacskóban, várhatóan 30 millió dollárért kelhet el a júliusi árverésen. A Christie’s aukciósház közleménye szerint a „Pihenés Egyiptomba menekülés közben” című festmény 19-30 millió dollár (7-12 milliárd forint) becsült értékkel kerül kalapács alá. A festmény Jézust, Máriát és Józsefet ábrázolja, amint Egyiptomba tartó útjukon pihennek, miután megtudták, hogy Heródes, Júdea királya meg akarja ölni a fiatal Krisztust. Tiziano Vecellio a művet a 16. század első évtizedében, pályája elején készítette. A mindössze 46,2x 62,9 centiméter méretű kép aprónak számít azokhoz a művekhez képest, amikről a festő híres.

Az olajfestménynek figyelemre méltó története van. Miután bejárta az európai arisztokraták otthonait, Bécsbe került. 1809-ben azonban Napóleon csapatai kifosztották a várost, és többek között ezt a festményt is Párizsba vitték. A kép 1815-ben tért vissza az osztrák fővárosba, majd John Alexander Thynne, Bath negyedik márkija birtokába került, aki az angliai Wiltshire-be szállíttatta. Egészen 1995-ig a család birtokában maradt Tiziano festménye, amikor is ellopták azt. 7 éven keresztül nem lehetett tudni semmit a képről, amikor is egy londoni buszmegállóban bukkantak rá egy műanyag zacskóban.

„Ez egy olyan festmény, amelyre arisztokraták, főhercegek és császárok egyaránt ácsingóztak. A „Pihenés Egyiptomba menekülés közben” is hosszú és mozgalmas utat járt be. Egy olyan utat, amely még messze nem ért véget.” – idézte a CNN az aukciósház közleményét.

A festmény a londoni Christie’s július 2-án kerül kalapács alá.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés