ACNEWS

Cafatokra tépte az év vihara az országot: órákig tombolt a pokol

Irgalmatlan pusztítást okoz ma a vihar Fotó: MTI
Irgalmatlan pusztítást okoz ma a vihar Fotó: MTI
Irdatlan vihar pusztított az éjjel és hajnalban is Magyarországon, sok helyen megbénult a vasúti közlekedés.
Hirdetés
Ad image

Villanyfényesnek ígérte az elmúlt éjszakát pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat, és az is lett. Órákon át, szinte másodpercenként csapkodtak a villámok, nem lehetett aludni tőlük. Az OMSZ a közösségi oldalán hajnali fél 3-kor azt írta, hogy a legmagasabb fokú, piros riasztás van érvényben 6 járásra.

Több helyen a havi átlagmennyiséget meghaladó csapadék hullott, ami villámárvizeket okozott sok helyen. Pestszentlőrincen például 50 mm csapadékot is mértek, máshol 30-40 mm esett. A zivatar áthaladt Budapesten is, amiről az Időkép azt írta, hogy az év vihara volt. A főváros több pontján is viharos szél tombolt, 70-80 kilométeres széllökéseket is mértek.

Fának ütközött a vonat

A rendkívüli időjárás nem kímélte a vasutat sem. A Mávinform azt írta: Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, míg a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat fának ütközött. Ezen a szakaszokon szünetel a vonatközlekedés. De Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekednek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt.

Aszód és Galgamácsa között sincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték. Budapesten több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalak érintettek. Érdemes az utasoknak a Mávinform tájékoztatását olvasni, amit kiadtak a vihar miatt.

Budapesten villámárvizek kialakulásáról érkeztek hírek. A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű. Ugyanakkor a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Pest vármegyében több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről – írta a katasztrófavédelem.

Villanyoszlopok, fák dőltek ki

Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra Pusztaszabolcson, a Mátyás király utcában egy ház tetejét is megrongálta a vihar. Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet. A Katona József utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, leszakította a villanyvezetékeket is. A Madách utcában kerítésre dőlt fenyőfát kellett eltávolítani.

Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is. Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés